Враца: Режат главата и на „Ново Химко”

Днес въз основа на експертно заключение врачанският окръжен съдия Цветана Михайлова трябва да реши дали да възобнови производството по несъстоятелност на „Ново Химко”, научи „Конкурент”. То бе поискано, тъй като торовият завод не изпълнява оздравителния план, одобрен от съда и кредиторите на дружеството. Новото по казуса е, че от приходната агенция са внесли в храма на Темида молба да бъдат вписани сред кредиторите на комбината. Днес съдия Михайлова се очаква да се произнесе и по това искане. Освен това, НЕК е подало молба за издаване на изпълнителен лист срещу „Ново Химко” за натрупани и неизплатени сметки през периода, в който е трябвало да бъде реализирана оздравителната програма.

Както „Конкурент” писа, заседанието по обемистия казус, което трябваше да се проведе през април, се провали. Причината бе, че врачанският експерт, който трябваше да даде заключение как се изпълнява оздравителната програма на дружеството, катастрофира и се нуждаеше от продължително лечение. Затова съдията-докладчик Цветана Михайлова беше принудена да назначи нов специалист от Софийски градски съд, който да поеме задачата. Делото е заведено от мажоритарните кредитори "Булгаргаз" и НЕК.
Запознати припомнят, че „Химко” затвори врати през 2005 г. По това време торовият завод дължеше на „Булгаргаз”  107 821 328.96 лева,  а на НЕК - 42 106 756.05 лв. На 13 октомври 2005-а окръжният съд във Враца прие оздравителната програма на регистрираното 5 дни след това дружество „Ново Химко”.  През 2007 г. с ново решение на магистратите беше утвърден окончателен план за оздравяване на „Химко” АД. По приетата програма задълженията към „Булгаргаз” бяха чувствително намалени. През 2008 г. собствеността на торовия завод беше прехвърлена на бизнесмена Николай Галчев.
В края на април пък стана ясно, че пореден предприемач иска да купи „Ново Химко”, като за целта в министерството на икономиката се предоговарят дълговете на завода. При посещението си във Враца, министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че в процеса по несъстоятелност дружеството може да изчисти дълговете си.
www.konkurent.bg