Видин: “Титан-Север” забатачи заплати за шест месеца

Общо 18 фирми от областите Монтана и Видин не плащат заплати на работниците си, съобщи директорът на инспекцията по труда в Монтана Димитър Петров. Голяма част от тях са глобени, но въпреки това собствениците не са се издължили изцяло към хората.

Най-големите дружества, които бавят месеци наред парите на наетите са видинските “Фанти Г” и “Титан-Север”. Според неофициална информация става въпрос за не по-малко от 5-6 месеца.
“Фанти Г” е една от най-проблемните фирми. Сигналите за нарушения при изплащането на трудовите възнаграждения там буквално ни заливат. Почти всеки ден идват нови. Това дружество е включено и в списъка на министър Тотю Младенов. Там задълженията на работодателя са доста“, коментира Димитър Петров. В края на януари собствениците се разплатили с работещите в момента за ноември и декември. Хората обаче, напуснали преди това , не са взели нито лев. Те могат да търсят правата си единствено по съдебен ред, уточни шефът на трудовата инспекция.
Преди дни е получен сигнал, че от няколко месеца заплати не се плащат и на работниците във фирмата по чистота “Титан-Север”. Там проверките започват сега.
В Монтанско сред некоректните работодатели са “Мостстрой”, “Металмастер”, берковската “Бертекс”. Всички те са глобени и наказателните постановления вече са влезли в сила.
Две предприятия, завлекли работниците си с хиляди левове, пък са изчезнали от картата на област Монтана. Шивашката “Булпринт-България”, която допреди време е имала цех в Берковица, буквално се е изпарила и е оставила десетки хиляди левове неизплатени заплати. Същото сторили и собствениците на “Армилес” – фирма, произвеждала в Берковица ковчези за износ в Италия и Гърция.
През януари на територията на регионите Монтана и Видин трудовите инспектори са извършили 182 проверки. Общият брой на констатираните нарушения на трудовото законодателство и условията на труда са 744.


http://www.konkurent.bg