Фирмата по чистота във Видин освободи персонала си

Освободен от работа е целият персонал на фирмата по чистотата "Титан АС" във Видин. Съкратени са около 65 работници, заявления за прекратяване на трудовите правоотношения са подали и служителите в администрацията, съобщи председателят на КНСБ - Видин Любен Любенов:

"Прекратен е договорът със заявление от тяхна страна, чл. 347, ал. 1, т. 2. Той регламентира, в смисъл по собствено желание се прекратява трудовото правоотношение във връзка с това, че не са изплащани работни заплати и обезщетения от дълъг период от време."

Временно звено в Община Видин ще се заеме с почистването на града

След отправения тази сутрин призив на РС-Видин и на ФНСДУО - КНСБ за свикване на спешно заседание на Общинския съвет за разрешаване на острия социален конфликт в „Титан - АС", бе свикана извънредна сесия на Общинския съвет. На нея бе разгледан въпросът с кризисната ситуация по сметопочистването в града. Взето бе решение за създаване на временно звено към отдел „Екология", което да се заеме с почистването на града и извозването на битовите отпадъци, съобщава пресцентърът на КНСБ.

Кризата с боклука във Видин се задълбочава

Работниците от "Титан - АС" няма да излязат на работа и днес

Кризисната ситуация по сметопочистването на Видин се задълбочава и работниците отново отказаха да излязат на работа. Припомняме, че на 5 март служителите на фирма „Титан – АС“ започнаха ефективни стачни действия, поради неизплащане на работните заплати за осем поредни месеца.

Любен Любенов, председател на РС на КНСБ Видин: В момента ни правят локаут

В момента ни правят локаут – платиха на част от стачкуващите работници във видинската фирма по чистота по една заплата и те излязоха да работят, каза Любен Любенов, председател на РС на КНСБ днес пред събралите се да протестират работници пред сградата на Видинската община, предаде репортер на Радио “Фокус”- Видин.

„От фирмата искат да уволнят 50 души, това е незаконосъобразно – в момента ние сме в стачка и те нямат право да го правят, като това е заложено в Кодекса на труда, в Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Тези работници, които искат да уволнят са синдикални членове”, заяви Любен Любенов. Стачката във фирмата концесионер на чистотата в община Видин избухна на 5 март, заради неизплащане на работни заплати в продължение на 8 месеца.

60 бона отнесе сметосъбиращата фирма във Видин

От тази сутрин започна и почистване на града от мръсотията.

Глобата за фирмата е заради това, че през изминалата седмица не беше събиран и извозен боклукът от града. Работници от фирмата концесионер стачкуваха от 4 март заради неизплатени заплати през последните осем месеца, а Видин потъна в боклуци.

Синдикати подозират в заговор кмет и управител на сметосъбираща фирма

Започнали са уволненията на стачкуващи работници от "Титан АС" ЕООД - Видин, което е в нарушение на Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Работещите в дружеството, които стачкуват от дни, провеждат протест днес пред Община Видин срещу бездействието на изпълняващия длъжността кмет на Община Видин Добромир Дилов, съобщават от КНСБ.

От синдиката считат, че между изпълняващия длъжността кмет на Община Видин Добромир Дилов и ръководството на „Титан АС" ЕООД - Видин има съгласувани действия за "протакане" на преговорите, не решаване на проблема за изплащане на дължимите работни заплати, както и за груб административен натиск, оказван на стачкуващите работници.

Плашат с уволнение стачкуващите в „Титан АС“-Видин

Ръководствата на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО) - КНСБ и на Регионалния съвет на КНСБ - гр. Видин изпратиха днес, 11 март 2015 г., писмо до Общински съвет Видин. В него те настояват за спешно обсъждане на договора за сметосъбиране. В писмото се посочва, че РС на КНСБ - Видин е поискало от кмета на Община Видин Герго Гергов копие от договора между Община Видин и „Титан АС" ЕООД. В този договор би трябвало да има клауза, гарантираща, че при превеждането на суми от Общински съвет Видин към „Титан АС" ЕООД ще се изплащат работните заплати и осигуровки на работещите Ваши избиратели. Въпреки това на синдиката е отказано копие от този договор, клаузите на който трябваше да бъдат обсъдени и на заседанието Областния съвет за тристранно сътрудничество, което се проведе на 5 март 2015 г.

Започват масови съкращения в "Титан АС"

От Конфедерацията на независимите синдикалисти в България изпратиха до медиите писмо, според което започват масови съкращения във фирмата, която почиства Видин - "Титан АС". Публикуваме пълния текст на писмото:

Относно: Нарушения на Кодекса на труда и Закона за колективните трудови спорове в „ТИТАН-АС“ЕООД гр. Видин

Втори ден продължават ефективните стачни действия във фирмата по чистота във Видин

Втори ден продължават ефективните стачни действия във фирмата концесионер на чистота за Видинска община, съобщиха от синдикатите. Причина за стачката са неизплатени работни заплати за 8 месеца. Фирмата дължи приблизително 300 хил. лв. на работниците. Вчера, 05 март по искане на Стачния комитет се проведе заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество с участието на областният управител, кметът на общината, управителят на фирмата за Видин, представители на СО на ФНСДУО-КНСБ и председателя на РС на КНСБ - Видин.

Плаваща конференция с представители от Европа ще посети Видин

Плаваща конференция по река Дунав ще посети Видин на 26 юни /неделя/. По първоначална информация в нея ще вземат участие делегация от седем дунавски държави. В делегацията ще бъдат включени около 100 души – представители на ГД „Регионална политика” на Европейската комисия, Дунавските бюра в Европа, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, политици и бизнесмени от Германия, Австрия, Унгария, Хърватска, Сърбия, Румъния и България, както и представители на европейски институции. Конференцията „Състоянието на бизнеса и туризма по Среден и Долен Дунав” ще потегли от Белград на 24 юни и преди Видин ще спре в Долни Милановац.