Горна Оряховица: Медицинските сестри от горнооряховската болница протестират заради ниски заплати

Медицинските сестри от МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица протестират заради ниските си заплати, които на практика падат още след вдигането на осигурителния им праг.
След като в края на миналата седмица сестрите получили месечните си възнаграждения, те установили, че парите им са буквално изравнени с тези на санитарите. Затова те се събрали и написали протестно писмо до директора на болницата д-р Миролюб Кожухаров.

Сестрите признаха, че получават между 270 и 300 лева, а още в колективния трудов договор от 8 юни 2010 година е посочена начална заплата 420 лева. От три години заплатите не са мърдали, а с вдигането от тази година на осигурителния праг се оказва, че възнагражденията падат още. Затова медицинските сестри искат отговори какво ще става с парите им.
Ако нещата не се променят, те имат готовност за протести.
Както „Борба” вече писа, заради влязла в сила нова класификация на професиите от 1 януари 2011 година има реална опасност заплатите на медицинските сестри, фелдшерите и акушерките в областта да бъдат намалени. Това е станало в горнооряховската болница и е причината за протеста.
„Колегите ме уведомиха, че са сериозно обезпокоени и имат готовност за протест”, коментира вчера за „Борба” Жана Павловска, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в областта. „Лошо е, че в горнооряховската болница нямат синдикат и на практика няма кой да защити правата им”, каза още Павловска.
До редакционното приключване на броя директорът на болницата в железничарския град д-р Кожухаров не бе открит за коментар.

Надежда МИРЕВА
http://www.borbabg.com