Собственик на пералня скрил работничките си в банята

Собственик на обществена пералня в район „Аспарухово" се опитал да скрие в банята 4 от своите работнички по време на наши проверки, съобщи шефът на Инспекцията по труда (ИТ) във Варна Иван Иванов. Жените били без сключени договори. Проверката, извършена в съботен ден, е била по жалба на служител. Трудовите инспектори дошли сутринта, след това се върнали още 2 пъти през няколко часа.

По документи пералнята имала само трима работници, назначени на 4 часа, но на практика извършвала много по-голяма дейност, включително и в събота. При проверката инспекторите забелязали случайно в битовката 8 дамски чанти и започнали да дирят притежателките, които се оказали в незаключената баня. Ще бъдем безкомпромисни спрямо работодатели, които се опитват да гонят максимална печалба на гърба на работниците, като ги принуждават да се трудят по 12 и повече часа на ден без договори или на 4-часов работен ден, увери Иванов. За всеки нает на черно санкцията е от 1500 до 15 000 лв., ще има и глоби за неспазване на изискванията за безопасни условия на труд. Шефът на ИТ - Варна, разказа през журналисти и за друг подобен случай. При проверка на строителни обекти извън Варна три четвърти от работниците се разбягали при появата на служебния автомобил. Вероятно повечето са на социални помощи и са решили да изкарат някой лев на черно. Без да си дават сметка, че се излагат на всякакви рискове, каза Иван Иванов. Той обяви, че през юли и август ИТ - Варна, ще засили проверките през почивните дни и в нощните часове. Във връзка с това се очакват подкрепления от вътрешността на страната. На първо време ще дойдат поне 6 души. Проверките ще се извършват съвместно с НАП и с полицията.

www.chernomore.bg

Размер на шрифта: Larger FontSmaller Font

Собственик на обществена пералня в район „Аспарухово" се опитал да скрие в банята 4 от своите работнички по време на наши проверки, съобщи шефът на Инспекцията по труда (ИТ) във Варна Иван Иванов. Жените били без сключени договори. Проверката, извършена в съботен ден, е била по жалба на служител. Трудовите инспектори дошли сутринта, след това се върнали още 2 пъти през няколко часа. По документи пералнята имала само трима работници, назначени на 4 часа, но на практика извършвала много по-голяма дейност, включително и в събота. При проверката инспекторите забелязали случайно в битовката 8 дамски чанти и започнали да дирят притежателките, които се оказали в незаключената баня. Ще бъдем безкомпромисни спрямо работодатели, които се опитват да гонят максимална печалба на гърба на работниците, като ги принуждават да се трудят по 12 и повече часа на ден без договори или на 4-часов работен ден, увери Иванов. За всеки нает на черно санкцията е от 1500 до 15 000 лв., ще има и глоби за неспазване на изискванията за безопасни условия на труд. Шефът на ИТ - Варна, разказа през журналисти и за друг подобен случай. При проверка на строителни обекти извън Варна три четвърти от работниците се разбягали при появата на служебния автомобил. Вероятно повечето са на социални помощи и са решили да изкарат някой лев на черно. Без да си дават сметка, че се излагат на всякакви рискове, каза Иван Иванов. Той обяви, че през юли и август ИТ - Варна, ще засили проверките през почивните дни и в нощните часове. Във връзка с това се очакват подкрепления от вътрешността на страната. На първо време ще дойдат поне 6 души. Проверките ще се извършват съвместно с НАП и с полицията.

www.chernomore.bg