Варна: Над 800 безработни се стекоха на трудова борса за туризма

Над 800 безработни от Варна, Белослав и Аксаково потърсиха контакт с работодатели на специализирана трудова борса в областта на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, която се проведе вчера в Младежкия дом.

85 от тях успяха на място да си уредят заетост през новия летен сезон, съобщиха от Бюрото по труда.
Борсата бе организирана със съдействието на Агенцията по заетостта и Регионалната служба по заетостта. В нея участваха 25 работодатели, които обявиха 675 свободни места. Вакантните бройки са за администратори, мениджъри, камериерки, сервитьори, готвачи, пиколо, аниматори, водни спасители, поддръжка, кухненски работници, озеленители, общи работници и др.
Повечето от свободните места бяха обявени от фирмите „Грандхотел Варна", "Грифид хотели", "Ваканционен клуб Ривиера" АД, "Хермес тур" ООД.
Специалисти от Бюрото по труда във Варна оказаха методическа помощ и пряко съдействие на търсещите работа при изготвяне на автобиографии и молби. Около 350 посетители се възползваха от предоставената възможност.
Борсата бе открита вчера около 10 ч., като минути по-рано вратата на Младежкия дом бе обсадена от над 200 души. Един от първите, успели да влязат вътре, бе  25-годишният Дилян Димов. Имам опит като сервитьор, готвач и барман и търся подобна работа в хотели над 4 звезди, сподели той. Общо взето заплатата за поддържането на ол инклузив е в рамките на 400 - 450 лв. Човек обаче работи 6 дни в седмицата, между 8 и 12 часа, което е доста тежко. В по-луксозните хотели възнагражденията надхвърлят 700 лв. Не мисля, че на тази борса ще си намеря работа, просто дойдох да опитам, призна младежът. Влязох с блъсканица сред първите и се надявам друг път подобни срещи с бъдещи работодатели да бъдат на открито или поне в по-големи помещения. Но при всички случаи от трудовите борси в туризма има смисъл, каза още Димов.
Сред търсещите работа бе и 40-годишният Борислав Войнов. Преди време той се е трудил като администратор и сега се бе насочил отново към тази позиция. Без постоянна работа съм от 15 месеца и силно се надявам да ме наемат отново, сподели той.