Данъчни погват фирмите с договори за 4 часа работа

При съвместни проверки на данъчните и инспектори от Инспекцията по труда по Северното Черноморие, проверяващите все по-често констатирали сключени 4-часови трудови договори, съобщиха от пресслужбата на териториалната дирекция на НАП - Варна. Оттам добавят, че при извършване на справка на регистрираните трудови договори в приходната агенция е установено, че 28 000 от общо регистрираните в ТД на НАП Варна 380 000 трудови договора са сключени за 4-часов работен ден. При наблюдението на туристическите обекти по Черноморието данъчните обаче установили, че работещите на 4-часов договор продължават да работят и след изтичането на уговореното  в трудовия договор работно време, като някои от тях работят по 8 и повече часа.

Собственик на пералня скрил работничките си в банята

Собственик на обществена пералня в район „Аспарухово" се опитал да скрие в банята 4 от своите работнички по време на наши проверки, съобщи шефът на Инспекцията по труда (ИТ) във Варна Иван Иванов. Жените били без сключени договори. Проверката, извършена в съботен ден, е била по жалба на служител. Трудовите инспектори дошли сутринта, след това се върнали още 2 пъти през няколко часа.

Малките фирми бавят заплати, големите се издължиха

1 209 058 лв. забавени заплати са изплатени от началото на годината след намесата на Инспекцията по труда във Варна, съобщи нейният началник Иван Иванов. Прави впечатление, че големият бизнес се издължи на хората си, в дълг към работниците са само малките фирми, уточни той.

Учители ще се квалифицират в ЦЕРН

Поредната европейска квалификация на учители в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Швейцария ще се проведе със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката.

Варна: Общината превела 230 000 лв. за облекло на служителите в детските градини

229 680 лв. е превела община Варна за облекло на работещите в детските градини, включително и на непедагогическия персонал. Средствата ще бъдат разпределени между 1602 служители.

Варна: Нови кораби

Днес във Варна се предава на новите му собственици многофункционален ледови клас сухотоварен кораб от 8000 тона дедуейт, построен по най-модерен проект. Плавателният съд “Donau” е поръчан от холандската компания Rederij Wantij B.V. и има дължина от 128,45 м. Строителството му е извършено под надзора и правилата на Германски Лойд. Той е трети морски съд за холандските корабособственици.

Варна: Над 800 безработни се стекоха на трудова борса за туризма

Над 800 безработни от Варна, Белослав и Аксаково потърсиха контакт с работодатели на специализирана трудова борса в областта на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, която се проведе вчера в Младежкия дом.

Варна: Параходство Български морски флот" АД и "Параходство Българско речно плаване" АД придобиват съвместен контрол върху новоучредяващо се дружество - "Варнафери" ООД

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрация между двете предприятия и постанови незабавно изпълнение на решението. Дружеството ще извършва фериботен превоз на товари по пряката железопътно-фериботна линия "Варна-Кавказ".