Инж. Димитър Плачков – изпълнителен директор: „Трансвагон” покрива нови европейски норми

Конструктивният отдел на дружеството реализира нови уникални системи, признати от сертифициращите органи
„Трансвагон” АД получи поредния  европейски сертификат за допуск по TSI на своя нов продукт – товарен вагон тип Falns с обем 45 m3 (куб.метра). Вагонът  е предназначен за транспортиране на различни по вид насипни товари, с голямо относително тегло, като например железен концентрат, меден концентрат и други материали използвани от металургичните заводи.

Проектирането на изделието е направено изцяло  в завода и е дело на Конструктивния отдел с ръководител инж. Николай Колдамов. В изделието е реализирана нова уникална кинематична схема на заключване на клапите.
Друга новост в изделието е, че за изработване на пода на вагона и страничните клапи са използвани високоякoстни стомани от марка S700МС и HARDOX 450.
Изработени бяха два броя прототипни вагона и те бяха подложени на тест за якост и шум в специализирани изпитателни центрове в страната и в Европа.
След получените положителни резултати от всички тестове, сертифициращия орган TUV RheinlandLuxcontrol Nederland издаде два сертификата. Първият е на изделието, че отговаря на всички европейски норми за експлоатация и безопасна работа. Вторият е на „Трансвагон” АД, че може да произвежда това изделие.
Реализирането на този проект е дело на целия колектив от конструктори, технолози, техници и производственици в „Трансвагон”. Това изделие ни отваря вратите за клиенти от големите металургични комбинати в Европа, от които вече има проявен интерес.
Възможностите на вагона бяха показани на тазгодишното изложение "Транспортна логистика". Изложението се проведе от 10 до 13 май в Мюнхен, като "Трансвагон"АД представи на посетителите потенциала на новия си продукт – товарен вагон тип Falns.
Традиционно всяка година бургаското дружество прави допуск на нов тип вагон по европейските норми. Миналата година допуснатият вагон бе тип Falns-46 m3, предназначен отново за превоз на тежки насипни товари.
През 2011 година „Трансвагон” планира 30 % ръст на инвестициите в нови машини, съоръжения и технология. Планираният ръст в производството е 500 броя нови вагони и 1000 броя нови талиги за година.

http://factor-bs.com