Бургас получи 3 млн.лв. за модерен общностен център

Около 3 млн. лв. ще даде Министерството на труда и социалната политика на Община - Бургас за изграждане на модерен общностен център в най-големия жилищен комплекс „Меден рудник”. Вчера кметът Димитър Николов получи Споразумението за финансиране лично от министър Тотю Младенов в сградата на МТСП.
На официалната церемония по връчване на първите споразумения по проекта за социално включване присъстваха още ръководителят на Представителството на Световна банка за България Маркус Репник и кметовете на 32 български общини.

След Столична община, най-голямата сума, която Социалното министерство отпуска, е за Бургаска община. Тя е и сред първите, чиито проекти бяха одобрени за финансиране. Проектът й е на обща стойност 3,5 млн. лв., 700 хил. лв. от които – собствени средства на Община- Бургас.
Модерният общностен център в „Меден рудник” ще се състои от детска градина и съвременен център за социални услуги.
2 млн. лв. ще струва изграждането на новата детска градина, която ще открие нови 120 места за бургаските деца. Сумата включва още цялостно оборудване и обзавеждане на градината и закупуване на автобус, който ще осигури превоз до детското заведение на деца от по-отдалечените райони. Това е втората детска градина, която Община- Бургас изгражда в „Меден рудник”, след откриването на детската градина преди година.
Останалите 1,5 млн. лв. са предвидени за изграждане на център за социални услуги, в който ще работят 80 специалисти по психология, логопедия, социални услуги и др. Разкрити ще бъдат още 2 вида услуги – център за ранна интервенция на деца с увреждания и почасово гледане на деца, което ще се извършва в центъра и в сградата на Общински детски комплекс. Услугите, които модерният общностен център ще предостави, ще обхванат деца до 3 г. и от 3 до 7 г.  от 12 детски градини в Бургас и съставните селища – с. Рудник, с. Равнец и др.
„Радвам се, че Община- Бургас получи толкова висока оценка и голям размер на финансиране от Социалното министерство за изграждане на модерен общностен център за социални услуги и детска градина в „Меден рудник“. Така средствата, заделени от Общината за изграждането й, ще отидат за строителство на още една нова детска градина и предоставяне на допълнителни социални услуги на бургаските деца”, заяви кметът Николов.
Продължителността на проекта е 2 години, като след приключването му центърът ще продължи да функционира, а дейността му ще бъде финансирана от делегираните бюджети на детските градини.
Изграждането на общностния център ще стартира най-рано в края на лятото.
Споразумения за финансиране получиха още 32 български общини, сред които са Столична голяма община, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Димитровград и др. Проектът за социално включване се финансира със заем от Международната банка за възстановяване и развитие /Световна банка/ в размер на 40 милиона евро.
www.kompasbg.com