Бургас: Започва протестът на фармацевтите

Протестите на фармацевтите започват от днес. Поетапно в различните градове у нас аптеки ще затварят за няколко часа. Това ще продължи до 27 май – за тогава е насрочен национален протест пред сградата на Министерския съвет. Фармацевтите в Бургас ще протестират на 13 май, петък, от 10.00 часа пред сградата на Областна управа, съобщи за “PoligrafF” председателят на регионалния съюз Христо Бургазлиев. Така те ще се включат в стъпаловидните протестни действия на фармацевтите в цялата страна. Причината за  негодуванието са промени в Закона за лекарствата, одобрени през април от Министерския съвет.

Декларацията, която ще бъде връчена на областния управител Константин Гребенаров, като представител на държавата, е от разширеното заседание на БЛС. В нея фармацевтите изразяват именно несъгласието си от промените в Закона за лекарствата. При обсъжданите промени не е бил поканен представител от фармацевтичното съсловие, коментира Бургазлиев. Аптеките в цялата страна ще бъдат затваряни за час-два стъпаловидно, като районните колегии ще преценят кои аптеки кога ще протестират, без да бъдат накърнявани правата на пациентите.
Съгласно промените се разрешава хора без фармацевтично образование да работят в аптеките на щандовете с козметика или хранителни добавки. Това означава, че този персонал може да обслужва и лекарствения щанд, а това може да доведе до фатални последствия, смята председателят на регионалния съюз. Бургаски фармацевти ще се включат и в националния протест в София, който е на 27 май. Най-вероятно от морския град към столицата  ще тръгне автобус, с който фармацевтите ще пътуват до София.
Съсловието скочи и срещу други промени. Според изменение на закона, нова комисия ще определя кои лекарства ще се плащат от държавата. В нея обаче няма да има както представител на фармацевтите, така и на пациентсктие организации. „В ценообразуването на лекарствата също има предложение за промяна. Държавата абдикира и дава възможност на производителите да определят цената. Това е монопол”, коментира Христо Бургазлиев. Съюзът не приема и премахването на ролята на Висшия съвет по фармация в издаването на разрешения за търговия на дребно с лекарства.
http://poligraff.net