Бургас: Работници на „Промет Стийл” излязоха на протест, искат обезщетения

Около 20 работници на „Промет Стийл" АД са излезли тази сутрин на протест пред портала на фабриката с искане да бъдат съкратени и да им се платят необходимите обезщетения. Това сигнализира работник на компанията.

Проблемът произтича от това, че не може да се стигне до диалог кой да съкрати работниците.
Преди около 8 месеца акционерното дружество е отдало на концесия автобуси и машини на фирма „Камелия транс", която се занимава с извозване на товари и превоз на работници. 17-те работника са прехвърлени от Промет в „Камелия транс" според чл. 123 от кодекса на труда. Според него трудовите правоотношения при промяна на работодателя се запазват. От „Камелия транс" твърдят, че „Промет" трябва да съкратят работниците.
Фирма „Камелия транс" превозва смяната в завода от Бургас до село Дебелт, където се намира фабриката на предприятието. „Промет Стийл" произвежда  прокат и изделия от висококачествени стомани и е най-големият български производител на горещо валцувани стоманени изделия.
По думите на 56-годишния Стефан Петров, който е шофьор в "Камелия транс" и е служител с 27 години стаж в „Промет Стийл", договорът  за тъй наречената концесия е бил за три години, но е прекъснат 7-8 месеца по-късно, защото е наета друга фирма.
В следствие на това „Камелия транс" се опитва да върне обратно работниците, но от „Промет Стийл" не дават никакъв отговор. Така хората не могат да отидат на трудовата борса, защото не са съкратени, но едновременно с това са освободени от работа от фирмата превозвач.
„Освободените досега от фабриката на „Промет Стийл" са съкратени с договори и са им изплатени обезщетения. А ние не можем да отидем на борсата на труда. Нашите искания към „Промет Стийл"са да ни платят обезщетенията. Но никой не иска да говори с нас, изпратили са само охраната", казва Стефан Петров, който е шофьор.
Според него, Иван Иванов - управител на фирмата превозвач не е плащал на тези работници пари за храна, почивно  дело и болнични, както и осигуровки в НОИ, а част от заплатите са закъснявали.
„И аз като тях съм потърпевш. Те са били 7 месеца мои работници, а сега не ни пускат да влезем вътре. Днес така ни сюрпризираха. Във фабриката ми е офиса, техниката, сервиза, а сега не пускат вътре нито стари, нито настоящи, нито никой", каза Иван Иванов.
„Не е вярно, че не съм им плащал, мога да го докажа с документи. Само някои заплати за януари закъсняват, но това е всичко. „Камелия транс" е в търговски отношения с Промет. Аз връщам тези 17 души, които съм взел от тях".
Според Иванов прекратяването на превозите е породено от това, че поради вдигането на цените на горивата неговата фирма е обявила нови по-високи цени, а от „Промет Стийл"са наели друг превозвач.  
http://www.burgasinfo.com