Бургас: Междуфирмена задлъжнялост за 9 млн.лв.

Има тенденция към нарастване на междуфирмената задължнялост, стана ясно на пресконференция от изказване на Павлин Васков - шеф на Областната инспекция по труда. Като пример той посочи местна фирма, която не е платила заплати, но самата тя има да получава над 9 млн.лв. от друга фирма. "Няма как да наложим глоба, при положение, че документите на фирмата са изрядни, но тя има да взема от друга фирма тези пари и поради тази причина не може да изплати заплатите на работниците си?", отговори на въпрос на BurgasNews шефът на инспекцията, свързан с брой на наложените актове. Това е и причина да не се налагат санкции към работодателите при някои от случаите. В 99% се дават предписания за постепенно изчистване на задълженията към работниците при максимално дълги срокове.

Само за януари по искания на граждани са извършени 85 проверки на фирми заради дължими към работника суми. Средно по 5-6 души всеки ден се жалват от работодателите и търсят защита от Инспекцията по труда. Местна фирма е просрочила плащане на заплатите на работниците си с цяла година. "На практика тези хора са освободени от работа още през януари и февруари миналата година, но не са получили последните си заплати и обезщетения от фирмата", разказа Васков. Този случай е най-фрапиращ за просрочено изплащане. Васков припомни, че хората могат да си получат само парите, за които има подписан трудов договор. "Останалото е елемент на друг вид отношения, върху които инспекцията няма правомощия" - уточни той.

От януари до днес съставените актове са 116, като от тях 76 са по Кодекса на труда. 969 са предписанията. Влезлите в сила наказателни постановления са 41, като общата сума е за 57 700 лв. Средният размер на наложените глоби е 1 407 лв., сочат даннте. Два от случаите са предадени на прокуратурата.

http://www.burgasnews.com