Важно по повод мерките при извънредно положение

КНСБ апелира към народните представители, които в момента заседават и гледат на второ четене в правна комисия закона за временните мерки по време на обявено извънредно положение, въведено с решение от 13 март 2020 г на НС, да не приемат текст, с който да се предоставя възможност на работодателя едностранно да пусне в неплатен отпуск работници и служители в период на извънредно положение.

КНСБ осъжда посегателството срещу журналиста Слави Ангелов

  • 88ba5c6a8bec8b061d69b0345166ce49

КНСБ осъжда физическото посегателство срещу разследващия журналист и главен редактор на в. „168 часа“ Слави Ангелов.

Подобен акт е не само грубо потъпкване на личната неприкосновеност и човешките права, но и погазване на демократичните принципи, на които се крепи обществото ни.

Честит 8 март!

 

  • 08

Днешният Международен ден на жената е повод да си припомним, че историята му започва още през ХІХ век с пламването на един от първите протестни митинги на жените за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване на условията на труд. Събитията се развиват през 1857 г. в Ню Йорк по инициатива на жените, работещи в текстилните фабрики.

През 1909 г. Американската социалистическа партия обявява 28 февруари за Национален ден на жената. През 1910 г. на Втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на „Ден на жената“, който да се отбелязва ежегодно. За първи път е честван на следващата година в Дания, Германия, Австрия и Швейцария. От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на 8 март. През 1977 г. Общото събрание на ООН решава тази дата да стане Международен ден за правата на жените и за мир.

Отворено писмо от синдикати и работодатели до премиера Бойко Борисов

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

ОТНОСНО: Отхвърляне на законопроект за компенсиране на индиректни разходи за

                        въглеродни емисии в цената на електрическата енергия

 

             УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ,

 

На 26 февруари 2020 г. представители на бизнеса и синдикатите присъстваха на безпрецедентно единство между депутати от управляващи и опозиция за приемане на АНТИевропейски политики и законодателни решения. Членовете на Комисията по икономическа политика и туризъм към НС участваха в добре проведен „спектакъл” и в рамките на минути вкупом гласуваха „въздържал се” и отхвърлиха законопроекта на МС за предоставяне на държавна помощ, макар и символична по размер (33 млн. лв./год.), за компенсиране на индиректни разходи за емисии в цените на електрическата енергия в резултат от европейските политики по промени в климата.