Основни принципи при завръщането на работа след премахване на ограниченията

Кои са основните проблеми, които възникват при завръщането към обичайния ритъм на работа след започналото разхлабване на мерките срещу разпространението на глобалната пандемия с COVID-19. Върху този аспект се спират от Международната конфедерация на профсъюзите и посочват, че с премахването на ограниченията за завръщане на работните места в много страни синдикатите работят, за да гарантират, че връщането на работа е безопасно както за работниците, така и за обществеността. Голяма част от разпространението на вируса беше и продължава да бъде на работните места. Затова правилната защита на работното място е основно средство за предотвратяване на по-нататъшното разпространение и появата на нови огнища.

Какви мерки се вземат в Европа за безопасно връщане на работа

Европа навлиза в нова фаза на борбата срещу пандемията с COVID-19, в която започва постепенно връщане към обичайния ритъм на живот и работа. В този период от изключително значение са мерките за безопасни и здравословни условия на труд. Превантивните действия за ограничаване на заразата ще помогнат за сигурно връщане към работните процеси и ще допринесат да спре предаването на вируса.

Работниците (повечето, от които са жени) са на първа линия в много сектори, като здравеопазване, почистваща промишленост и търговия на дребно. Успехът на стратегията за излизане от кризата до голяма степен ще зависи от политиките за безопасни условия на труд, ако искаме да избегнем „втора вълна“, като изпратим милиони хора обратно на работа, се казва в позиция на Европейската конфедерация на профсъюзите.

ЕКП призовава Европейската комисия да гарантира, че COVID-19 е признат за професионална болест чрез преразглеждане на Препоръката на Комисията (2003/670 / ЕО) относно европейския график на професионалните заболявания. Освен това настоящият текст е напълно недостатъчен, за да защити всички работници от първа линия на пандемията, тъй като се отнася само за „инфекциозни заболявания, причинени от работа по превенция на болести, здравеопазване, помощ в домовете и други подобни дейности, за които съществува риск от заразяване е доказано ”.

Синдикатите призовават ЕК да преосмисли предложението си Covid-19 да не е в групата на агентите с най-висок риск

Експертите на ЕК и държавите-членки в т.нар. Комитет за технически напредък ще решават в четвъртък дали Covid-19 трябва да бъде категоризиран съгласно Директивата за биологичните агенти с възможни последици за здравето и безопасността на работното място и общественото здраве.

Понастоящем Комисията настоява, че Covid-19 не отговаря на определението за агенти от най-високата от четирите рискови категории: „Който причинява тежки човешки заболявания и представлява сериозна опасност за работниците; може да има висок риск от разпространение сред общността; обикновено няма налична ефективна профилактика или лечение“.

Вместо това Комисията планира да постави болестта в по-ниска категория, с по-слабо определение: „Който причинява тежки човешки заболявания и представлява сериозна опасност за работниците; може да има висок риск от разпространение сред общността, но обикновено е налице ефективна профилактика или лечение“.

110 предприятия са засегнати от кризата, 7% от тях възстановяват работа след 13 май

110 средни и големи предприятия са засегнати до този момент от кризата. В тях са заети над 48 700 служители. Това показва проучване на КНСБ към 11 май чрез регионалните стуктури на КНСБ в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учреждения за ефектите от пандемията с COVID–19. Общо наблюдаваните предприятия са 134.

12% от фирмите със социално напрежение са предприели съкращения на работещи. В 66% от тях работниците са в платен отпуск, в 23 на сто - в неплатен. 

Европейската агенция по безопасност и здраве препоръчва: Два метра разстояние между работещите лица

 

Разстоянието между работещите лица трябва да е два метра, ако не е възможно между тях да се поставят непромокаеми прегради. Това препоръчва Европейската агенция по безопасност и здраве в публикувано и на български език ръководство за адаптиране на работните места и защита на работещите при завръщане на работа.

Агенцията дава насоки за оценка на риска и подходящи мерки, свеждане до минимум на експозицията на COVID-19, възобновяване на работата след периода на забрана, справяне с висок процент на отсъствия и управление на работещите от вкъщи. 

КНСБ: Промяната в директивата за биологичните агенти трябва да осигури най-добрата защита при заразяване с COVID-19

По инициатива на Европейската конфедерация на профсъюзите ЕК стартира бърза процедура за преразглеждане на европейската директива за защита от рискове, свързани с експозиция на биологични агенти. Целта е да се включи вирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, като биологичен агент.

Трите групи – на работниците, работодателите и националните правителства, подкрепят промяната, както и нейното бързо реализиране и транспониране в националните законодателства до 3 месеца. Обикновено подобна процедура отнема над 2 г.

91 станаха средните и големи фирми, засегнати от кризата

91 средни и големи предприятия са засегнати до този момент от кризата. В тях са заети над 47 300 служители. Това показва проучване на КНСБ към 24 април чрез регионалните стуктури на КНСБ в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учреждения за ефектите от пандемията с COVID–19. Общо наблюдаваните предприятия са 114. 

В 78% от фирмите с регистрирано социално напрежение работните са в платен отпуск, в 26 на сто - в неплатен, а в 13 процента от предприятията се наблюдават или предстоят съкращения.

Непълното работно време и съответстващото трудово възнаграждение

Вицeпpeздeнт нa KHCБ Чавдар Христов с експертен коментар по темата в сайта "Де факто":  

Eднa oт ocнoвнитe възмoжнocти, ĸoитo пpeдocтaвя нa paбoтoдaтeлитe Зaĸoнa зa извънpeднoтo пoлoжeниe (зa пo-ĸpaтĸo) в ycлoвиятa нa ĸopoнaĸpизaтa e eднocтpaннoтo въвeждaнe нa нeпълнo paбoтнo вpeмe (чл.138a,нoвaтa aл.2 KT). Πo нeя възниĸвaт въпpocи и пpoтвopeчиви мнeния oтнocнo тpyдoвoтo възнapaждeниe, ĸoeтo ce пoлyчaвa пpи eднocтpaннo въвeдeнo нeпълнo paбoтнo вpeмe.

Koдeĸcът нa тpyдa дoпycĸa пpи нopмaлни, oбичaйни ycлoвия, извън нoвoпpиeтaтa aлинeя 2-pa в чл.138a KT в ЗMДBИΠ, нeпълнoтo paбoтнo вpeмe дa ce дoгoвapя мeждy cтpaнитe пo дoгoвopa (чл.138,aл.1 KT). Cтpaнитe пo тpyдoвия дoгoвop мoгaт cлeд cĸлючвaнeтo мy, чpeз дoпълнитeлнo cпopaзyмeниe дa ce дoгoвapят paбoтнoтo вpeмe oт нaпp. 8 чaca днeвнo, дa cтaнe 6 или 5, нo нe пo-мaлĸo oт 4 чaca днeвнo (нapичa ce „нeпълнo”, зaщoтo пълнoтo e yгoвopeнo в тpyдoвия дoгoвop, ĸaтo oбиĸнoвeннo в пpaĸтиĸaтa ce дoгoвapят 8 чaca днeвнo paб.вpeмe).

ЕКП поиска Еврокомисията да даде насоки за прилагането на SURE - европейският инструмент за намаляване на рисковете от безработица

SURE е навременен инструмент, но трябва да бъде подкрепен от ефективни насоки за прилагането му. Те трябва да гарантират, че SURE постига заявената си цел за защита на работните места и доходите, се казва в позиция на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Включването на социалните партньори в проектирането и прилагането му на национално, секторно и фирмено ниво следва да бъде изискване за достъп до SURE. Има сериозни доказателства, че когато са включени синдикатите и работодателите и когато договорите за краткосрочна работа са съвместно договорени, както държавата-членка, така и предприятията са по-устойчиви и по-успешно могат да се справят с кризата, и SURE трябва активно да насърчава този подход. Призоваваме ЕК бързо да представи предложение за Европейска схема за презастраховане при безработица (EURS), обявена за 4-тото тримесечие на 2020 г. EURS по същество ще допълни SURE, като предоставя автоматична подкрепа на системите за безработица по време на кризи. Поради това ЕКП призовава ЕК и държавите-членки да предприемат необходимите стъпки за нейното разработване. 

КНСБ поиска разяснения за декларирането на доходите от физически лица до 30 април

Защо срокът за подаване на декларации за доходите и плащането на данъка от всички физически лица не бе удължен също до 30 юни тази година, а това бе направено само за еднолични търговци и земеделски стопани, избрали да се облагат като такива. Това попита КНСБ в писмо до финансовия министър Владислав Горанов от началото на април след становище на НАП, в което се разясняват разпоредби от закона за мерките и действията по време на извънредното положение.