МКП: Спасението е в мащабно въвеждане на бързи тестове за Ковид

За спешни и мащабни инвестиции в бързи антигенни тестове за Ковид-19 настояват от Международната конфедерация на профсъюзите. Целта е да се овлаее пандемията, превзела все по-силно света и довела до унищожителни последствия за здравето, икономиките и работните места.

Бързите антигенни тестове могат да се правят от всеки – както у дома, така и на работното място, и дават резултат за 15-30 минути. Тяхната ключова характеристика е, че дават положителен резултат, когато хората всъщност са заразни и е вероятно да предадат вируса на другите. Сега утвърдените тестове – PCR, са скъпи и сложни за прилагане, посочват предимствата на бързите тестове от МКП.

Ние добавяме призива си към този на много изтъкнати учени. Добавянето на бързите тестове към съществуващата броня от мерки за справяне с пандемията би позволило затворените работни места да се отворят безопасно, казва генералният секретар на МКП Шаран Бъроу. Тя добавя: „Това ще спаси милиони работни места, ще съживи местния бизнес от развлекателната и ресторантьорската индустрия, ще даде надежда за рестартиране на туризма и авиацията, които са смазани от пандемията, както и на други сектори, които са на ръба. Маските, социалното отдалечаване, заплащането на болнични за всеки, който даде положителен тест, социалната защита и мерките за подкрепа на работата и бизнеса са все още от съществено значение и са жизненоважни за ефективното въвеждане на бързи антигенни тестове."

ЕКП: Правителствата да спазват препоръките на ЕК за ваксините срещу ковид

Правителствата на страните от ЕС да спазват стриктно препоръките на Европейската комисия, свързани с ваксините срещу корона вируса, и да разработят национални стратегии за ваксинация. Това призовава генералният секретар на ЕКП Лука Визентини, съобщиха от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Оттам напомнят, че ЕК препоръчва на страните-членки:

- Да обмислят безплатното предоставяне на ваксини срещу ковид.

- Да осигурят квалифицирани работници, медицински и лични предпазни средства за доставката на ваксините.

- Да определят приоритетни групи за ваксиниране, след като ваксините станат достъпни. 

Кога сме „контактни лица“ на колегите ни с COVID-19

Вече всеки има свой колега, роднина или приятел, който е носител на COVID-19 и в тази връзка все още никой няма представа дали е контактно лице, при какви условия ще бъде такова, и съответно дали да очаква обаждане от служител на РЗИ, който да го уведоми, че ще бъде под карантина през следващите дни. 

Как трябва да постъпим - вижте отговора на този въпрос от националния секретар на КНСБ Тодор Капитанов:

Ако сте заразени с COVID-19, трябва незабавно да съобщите на работодателя си за неработоспособността си и да представите болничен лист за очакваната продължителност на заболяването. За да намалите разпространението на вируса, би било добре да информирате не само работодателя, но и колегите си за инфекцията.

Ако сте били в контакт със заразен човек, изяснете възможно най-бързо, дали трябва да бъдете поставен под карантина. Ако е необходимо да отсъствате от работа поради подозрение за зараза с COVID-19, отново трябва незабавно да уведомите Вашия работодател и да му представите удостоверение за неработоспособност.

Проучване на МКП за пандемията: В 2/3 от държавите синдикатите са договорили допълнителна подкрепа за работниците

В 60 държави в света синдикатите са водили преговори и са успели да осигурят допълнителна подкрепа на работниците като част от реакцията на правителствата на кризата, предизвикана от пандемията с Covid-19. Това показва проучване на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) за пандемията, проведено между 20 и 25 юни сред 95 страни. В него са участвали 121 синдикални организации.

Според резултатите в почти 2/3 от страните е договорена подкрепа за работниците, като тя е била най-често под формата на социална закрила - включително платен отпуск по болест, подпомагане на доходите, здравеопазване.

„Не си сам“ подкрепи 170 членове на КНСБ с общо 45 хил. лв.

 

Националната благотворителна кампания на КНСБ „Не си сам“ подкрепи до момента 170 синдикални членове, заболели от COVID-19. Изплатените помощи са за общо 45 хил. лв.  

Акцията стартира на 1 май и се реализира съвместно с „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов“, федерации на КНСБ и регионалните съвети в страната. Целта на инициативата е да окаже финансова или материална помощ под формата на продукти, лекарства, медицински пособия и др., които синдикалният член заяви.

Федерация на синдикатите от здравеопазването на КНСБ поема изплащането на еднократни помощи за заболели свои членове чрез действащ фонд за подпомагане, по правила и критерии на ФСЗ. До момента от федерацията са изплатени над 25 200 лв., като са подпомогнати 72 -ма медицински служители от МБАЛ – Пазарджик, МБАЛ „Братан Шукеров" - Смолян, УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ - София, Център за спешна медицинска помощ - София, Детско и училищно здравеопазване – София, УМБАЛ - Плевен, МБАЛ - Бургас и РЗИ - Благоевград.

Кои професии са най-застрашени от коронавируса

Материал на националния секретар на КНСБ Тодор Капитанов, публикуван във в. "Труд"

Статистиката на единния информационен портал за разпространението на COVID-19 в България и данните от общинските кризисни щабове за разпространението на вируса в предприятия сочат, че малко над 10% от всички заболели в страната ни са работници и служители в отделни фирми и институции.

Притеснителните данни от последните седмици за увеличаване на броя на заразените в отделни предприятия сочи, че рискът от заразяване вече не се ограничава до тези работници и служители, които са на първата линия в борбата с коронавируса. Пандемията поставя определени категории професии и хора в обществото в особено голям риск от инфектиране.

Основни принципи при завръщането на работа след премахване на ограниченията

Кои са основните проблеми, които възникват при завръщането към обичайния ритъм на работа след започналото разхлабване на мерките срещу разпространението на глобалната пандемия с COVID-19. Върху този аспект се спират от Международната конфедерация на профсъюзите и посочват, че с премахването на ограниченията за завръщане на работните места в много страни синдикатите работят, за да гарантират, че връщането на работа е безопасно както за работниците, така и за обществеността. Голяма част от разпространението на вируса беше и продължава да бъде на работните места. Затова правилната защита на работното място е основно средство за предотвратяване на по-нататъшното разпространение и появата на нови огнища.

Какви мерки се вземат в Европа за безопасно връщане на работа

Европа навлиза в нова фаза на борбата срещу пандемията с COVID-19, в която започва постепенно връщане към обичайния ритъм на живот и работа. В този период от изключително значение са мерките за безопасни и здравословни условия на труд. Превантивните действия за ограничаване на заразата ще помогнат за сигурно връщане към работните процеси и ще допринесат да спре предаването на вируса.

Работниците (повечето, от които са жени) са на първа линия в много сектори, като здравеопазване, почистваща промишленост и търговия на дребно. Успехът на стратегията за излизане от кризата до голяма степен ще зависи от политиките за безопасни условия на труд, ако искаме да избегнем „втора вълна“, като изпратим милиони хора обратно на работа, се казва в позиция на Европейската конфедерация на профсъюзите.

ЕКП призовава Европейската комисия да гарантира, че COVID-19 е признат за професионална болест чрез преразглеждане на Препоръката на Комисията (2003/670 / ЕО) относно европейския график на професионалните заболявания. Освен това настоящият текст е напълно недостатъчен, за да защити всички работници от първа линия на пандемията, тъй като се отнася само за „инфекциозни заболявания, причинени от работа по превенция на болести, здравеопазване, помощ в домовете и други подобни дейности, за които съществува риск от заразяване е доказано ”.

Синдикатите призовават ЕК да преосмисли предложението си Covid-19 да не е в групата на агентите с най-висок риск

Експертите на ЕК и държавите-членки в т.нар. Комитет за технически напредък ще решават в четвъртък дали Covid-19 трябва да бъде категоризиран съгласно Директивата за биологичните агенти с възможни последици за здравето и безопасността на работното място и общественото здраве.

Понастоящем Комисията настоява, че Covid-19 не отговаря на определението за агенти от най-високата от четирите рискови категории: „Който причинява тежки човешки заболявания и представлява сериозна опасност за работниците; може да има висок риск от разпространение сред общността; обикновено няма налична ефективна профилактика или лечение“.

Вместо това Комисията планира да постави болестта в по-ниска категория, с по-слабо определение: „Който причинява тежки човешки заболявания и представлява сериозна опасност за работниците; може да има висок риск от разпространение сред общността, но обикновено е налице ефективна профилактика или лечение“.

110 предприятия са засегнати от кризата, 7% от тях възстановяват работа след 13 май

110 средни и големи предприятия са засегнати до този момент от кризата. В тях са заети над 48 700 служители. Това показва проучване на КНСБ към 11 май чрез регионалните стуктури на КНСБ в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учреждения за ефектите от пандемията с COVID–19. Общо наблюдаваните предприятия са 134.

12% от фирмите със социално напрежение са предприели съкращения на работещи. В 66% от тях работниците са в платен отпуск, в 23 на сто - в неплатен.