Пламен Димитров на среща с министър Теменужка Петкова: Три са червените линии, които страната ни не може да премине при Зелената сделка

 

  • IMG_4359

Поне три са червените линии, които страната ни не трябва да премине по предложената от ЕК Зелена сделка. В сегашния ѝ вид тя е неприемлива за България. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща, инициирана съвместно с КТ „Подкрепа“, с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ръководителите на държавните енергийни дружества и представители на енергийните федерации в двата синдиката. На нея бяха обсъдени отражението на Зелената сделка върху енергетиката на страната, състоянието на сектора и мерки за стабилизирането му.

Първото предложение, което България не трябва да приеме, е намаляването на емисиите с 50-55% до 2030 г. спрямо базовата 1990 г. Второто е свързано с централизирането на приходите от продажби на емисии във фонд в Брюксел, като трябва да се остави възможността страните сами да ги търгуват. Приходите са около 1,1 млрд. лв. и имат ключово значение за енергетиката, обясни Димитров.

Третата червена линия е свързана с отпадането на възможността за държавни помощи за въглищните централи след 2025 г. Не сме съгласни и ще настояваме да се предвиди възможност за дерогация, подчерта президентът на КНСБ. Вероятно за същото ще настоява и Полша, чиято енергетика също е базирана на въгледобива.

Димитров напомни, че премиерът Бойко Борисов прие предложението на КНСБ са създаване на специален борд, който анализира отражението от предвидените мерки в Зелената сделка върху икономиката на страната ни и да генерира решения. От подкрепа ще се нуждаят не само енергийният сектор, но и транспортният, металургията, циментовите заводи, добави президентът на КНСБ.

Министър Петкова обясни, че в момента се подготвя рамкова позиция на България, която ще е насочена към защита на националните ни интереси. За нас преходът трябва да е плавен, за да не постави под риск енергийната ни сигурност, каза тя. До 2030 г., с хоризонт 2050 г., България ще продължи да разчита на въглищните си централи, които осигуряват 4 хил. от общо 6 хил. мегавата базови мощности. Ще се възползваме от т.нар. механизми за капацитет, като се очаква зелена светлина от ЕК. Един от ангажиментите, които страната ни трябва да изпълни, е пълна либерализация на пазара. Крайният срок, с който България ще се ангажира за това, е 2025 г., като първата стъпка ще е от 1 юли тази година. Петкова увери, че министерството ще изпълни решението на парламента за ТЕЦ „Марица изток 2“, като до края на месеца ще бъде увеличен капиталът на централата.