Лука Визентини отново номиниран за генерален секретар на ЕКП

 

  • site_55

Досегашният генерален секретар на Европейската конфедерация Лука Визентини отново е номиниран за поста на конгреса на ЕКП, който се провежда във Виена. Ако бъде избран, той ще изпълни още един четиригодишен мандат. Ние всички сме мигранти, всички сме работници, всички сме европейци и най-вече – ние сме синдикалисти, заяви в речта си пред форума Лука Визентини. Той благодари на досегашното ръководството и представи кандидатите за ново ръководство на организацията.

Конгресът на ЕКП скастри Еврокомисията за правата на държавните чиновници

 

  • site_lynch

Конгресът на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), който се провежда във Виена, изпрати остро писмо до Европейската комисия заради правата на държавните служители да изразяват мнение и да дават препоръки за случващото се на работното им място. Протестът на ЕКП е заради делото на Европейската федерация на държавните служители (EPSU) срещу решението на ЕК да блокира споразумение между социалните партньори за правата на информиране и консултиране. На практика с това решение Комисията изключва всички чиновници в Европа от основни права на ЕС.

ЕКП иска нов социален договор за Европа

 

  • site_etuc_1

Нов социален договор за Европа между работодатели, правителства и синдикати. Това поиска в речта си пред откриващия се днес конгрес на Европейската конфедерация на профсъюзите нейният лидер Лука Визентини.
В събитието участват 637 делегати и гости от 90 европейски държави. КНСБ е представена от президента си Пламен Димитров, лидерът на СБУ Янка Такева и главният икономист на синдиката Любен Томев. По линия на европейски институции в конгреса участват още д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, президентът на СТСБ Екатерина Йорданова, Цветелина Милчелиева, лидер на ФНСОЛП.

50 млн. работници избират нови европейски лидери

 

  • logo_etuc

 Близо 50 млн. работници в Европа ще избират нови лидери през следващата седмица във Виена. От 21 до 24 май там ще се проведе редовния конгрес на Европейската конфедерация на профсъюзите – най-голямата синдикална организация на континента.

Лидерът на КНСБ – гост на конгреса на един от най-големите френски синдикати

 

  • france

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров е гост на конгреса на един от най-големите френски синдикати CGT (General Confederation of Labour of France).  Събитието се провежда в Дижон, Франция и ще продължи до 17-ти май. Преди конгреса CGT проведе конференция, в която участваха 118 делегати от 88 държави. По време на дебатите бяха обсъдени предизвикателствата пред европейските избори в края на май, отражението на протестите на „жълтите жилетки“ във Франция, както и рисковете, които носят популистките и националистки партии върху развитието на Европа.