10 декември – международен ден за защита на човешките права

 

  • ---

МКП призовава за солидарност със синдикалните организации във Филипините

Тази година по повод на международния ден за защита на човешките права МКП призовава синдикалната общност да обърне внимание върху бруталните атаки срещу човешките и трудовите права и репресии върху синдикални лидери и активисти във Филипините.

Бразилия: Лула е освободен от затвора, остава в процес на съдебно разследване

  • 991-ratio-lula-da-silva

МКП привества освобождаването на бившия президент на Бразилия Лула от затвора и привовава за призова за прекратяване на съдебното преследване срещу него и срещу други прогресивни политици. Лула беше освободен след 580 дни, прекарани в затвора, след като Върховният съд на страната реши да спази Конституцията, като отмени задължането му в затвора, преди да бъдат изчерпани всички възможни обжалвания.

Генералният секретар на МКП Шаран Бъроу заяви: „Голямо облекчение е, че Лула вече може да се присъедини към семейството си, приятелите и поддръжниците си, а международното профсъюзно движение ще продължи да да го подкрепя, докато отпаднат всички срамни обвинения срещу него. Задържането му в затвора проправи пътя за избирането на крайно десния президент Жаир Болсонаро, чието управление има катастрофални последици върху бразилския народ и неговото наследство “.

Юбилейната среща на МОТ приключи с декларация за бъдещето

  • ilo_1

Исторически документ, който очертава бъдещето на труда през следващия век и брани стотици милиони работници от произвола на дигиталните платформи и трансграничните корпорации. С това приключи работата на юбилейната сесия на МОТ в Женева, с която бе отбелязана 100-годишнината на организацията.
Вицепрезидент на сесията от групата на работниците беше президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Конвенция на МОТ ще се бори с насилието и тормоза на работното място

  • ilo_violence

След дългогодишна битка и последователни кампании от световното синдикално движение МОТ гласува Конвенция за насилието и тормоза в света на труда и препоръка по същата тема. Това се случи по време на юбилейната сесия на организацията в Женева, с която МОТ отпразнува своята 100-годишнина. Един от двигателите на приемането на тази конвенция беше председателят на СТСБ Екатерина Йорданова. Тя участваше в работата на комисията, която трябваше да координира и изработи документа. Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък беше вицепрезидент на цялата сесия от името на работниците.

В България редовно се нарушават права на работниците

  • iyuc

В България редовно се нарушават правата на работниците. Страната ни е поставена в „златната среда“ – група 3 на списъка за нарушени права на хората на труда, публикуван ежегодно от Международната конфедерация на профсъюзите (МКП). Докладът бе представен днес на юбилейната среща за 100-годишнината на МОТ в Женева от генералният секретар на МКП Шарън Бъроу и президентът на КНСБ Пламен Димитров в качеството му на председател на комитета за синдикални и човешки права към МКП.