КНСБ: Синдикатите и работодателите да бъдат включени в консултациите при президента

Пламен Димитров и Василка Иванова

Национално представителните синдикални и работодателски организации да бъдат включени в консултациите при президента. Това искане заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция в Хасково днес, 19 юни 2014 г. Той съобщи, че в периода от петък досега е имал срещи с почти всички лидери на парламентарно представените партии, които са подкрепили искането на КНСБ. „Надяваме се да получим покана и да бъдем включени в общ формат още другата седмица, защото именно национално представителните организации могат да дадат насоки за приоритетите на новото правителство”, коментира Пламен Димитров.

Пресконференцията в областния град бе по повод декларацията на КНСБ за политическата и социално-икономическата ситуация в страната, която бе приета от Изпълнителния комитет на синдиката във вторник.

Журналисти в пресклуба на БТА в Хасково

„Приемаме със задоволство решението за предсрочни избори, защото въпреки някои положителни знаци в икономиката, каквито са ръстът на произвоството и подобряването на бизнес климата, провалът на кабинета в сферата на доходите и социалната сфера е факт”, изтъкна президентът на КНСБ. Той посочи, че най-тежкият сценарий би бил регрес в икономиката и затова е положителен фактът, че тя отчита, макар и малък, ръст от 1 – 1,5%. „В област Хасково големите предприятия се броят на пръстите на двете ръце”, отчете председателят на Регионалния съвет на КНСБ в Хасково Василка Иванова. „Реалността е една и съща в цялата страна”, допълни Пламен Димитров.

Президентът на КНСБ коментира още, че през последната година безработицата продължава да расте, наблюдава се спад на износа и на инвестициите. „Веднъж започнали, негативните процеси в икономиката трудно спират”, изтъкна Пламен Димитров.

Пламен Димитров заяви още, че КНСБ ще настоява кабинетът на Пламен Орешарски да излезе с пълни данни за финансовото положение на страната.