Пламен Димитров в Стара Загора: Историческата ни мисия е да задържим децата си в България

  • 01

„Ниските доходи за Конфедерацията е проблемът на проблемите. Всички трябва да осъзнаят, че качествените работни места означават качествено образование, здравеопазване и стандарт на живот. И в Стара Загора, и в цяла България“, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров на дискусия за проблемите на местната власт с кандидати за кметове и общински съветници от различни партии в Стара Загора.

На срещата активно участие взе и настоящият кмет на Града под липите Живко Тодоров, който неотдавна спечели наградата "Кмет на годината" в категорията за голяма община с население над 50 хил. души. Ръководството на Конфедерацията бе представено още от вицепрезидентите на КНСБ д-р Иван Кокалов и Пламен Нанков,  председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева, Мария Темелкова, председател на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации – КНСБ, Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите, Иванка Данаилова, председател на РС на КНСБ в Стара Загора и други.
В конферентната зала на хотелски комплекс „Верея“, освен кандидати за кметове и общински съветници от различни партии, присъстваха десетки синдикалисти от различни сектори.
Демографската криза, необходимостта от нови работни места, сигурността на работното място, образованието и здравеопазването, финансовото обезпечение на общините и децентрализацията, изтичането на качествени кадри зад граница, културата и развитието на гражданското общество, бяха основните въпроси, които очерта в Стара Загора Пламен Димитров.
„Необходимо е да се търсят и намират механизми, с които да задържим децата си в България. Това за всички нас трябва да бъде не само стратегическа, но и историческа мисия“, призова Димитров.
„Уважавам това, което правите. Смятам, че гласът и позицията на КНСБ трябва да се слушат и уважават в една работеща демокрация. Съгласен съм, че демографският проблем в България в момента е водещ и затова приоритет №1 в община Стара Загора сега е образованието“, обяви кметът на града Живко Тодоров, който призна, че няма истинска независимост на местните власти, защото парите, които се получават, в голяма степен се разпределят от централния бюджет.  По думите му голяма част от общините са натоварени с финансови корекции, но Стара Загора е едно от малкото изключения.
Кандидатът за кмет  д-р Стефан Шишков посочи, че освен за привличане на големи инвеститори, местната власт в града трябва да се погрижи и за малкия и средния бизнес, а оттам и за образованието и здравеопазването.
„Образованието е приоритет, но бизнесът казва, че не му достигат кадри. Това е един омагьосан кръг, от който общината трябва да намери начин да излезе“, посочи опонентът му Димитър Чорбаджиев. Той се обяви за местен референдум по отношение на съдбата на Летище Стара Загора.
Разкриване на нови работни места и осигуряване на по-високи доходи, участие на синдикални експерти в работата на бъдещия Общински съвет, съвместни дейности по проекти, участие в обществените обсъждания по важни за града и региона проблеми, бяха част от предложенията за бъдеща обща работа между синдикатите и местната власт, които представи регионалният лидер на КНСБ Иванка Данаилова.
Председателят на СБУ Янка Такева говори за развитие на местни политики за квалификация на учителите и поиска общински сесии на тема образование.
„Инвестирайте в администрацията“, апелира към кандидатите за местна власт и Мария Темелкова, председател на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации.
Вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите от здравеопазването д-р Иван Кокалов отправи послание да се обърне по-голямо внимание на училищно-детското здравеопазване и коментира препоръките на Световната банка в България да се намали ДДС върху лекарствата така:
„Когато Конфедерацията настояваше за това, никой не ни чуваше. Сега се обръщам към всички вас, които искате да направите живота на старозагорци по-добър по този начин: Чуйте гласа на КНСБ, за да го постигнете“.