Пламен Димитров посети Стара Загора и комплекса "Марица Изток"

  • IMG_6241

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посети Стара Загора вчера и се срещна с кмета на града Живко Тодоров и представители на синдикалната организация в общинската администрация. По време на разговорите със синдикалния актив Димитров подчерта, че е постигната договореност за увеличение на възнагражденията през 2021 г. с 20% за служителите на общинските структури. Това е най-големият ръст от 2008 г. насам. 

Пламен Димитров посети и трите топлоцентрали в комплекса "Марица Изток". Той се срещна с изпълнителния директор на "AES Марица изток 1" Иван Цанков, който сподели, че към този момент мощностите на централата работят добре. Предвид ситуацията с корона кризата за сметка на компанията са извършени на място 1300 PCR  теста на работещите. От централата са готови с план за действие в случай на заразяване и необходимостта част от колектива да бъде изолирана на територията на централата. За целта има подготвени специални и напълно оборудвани помещения, които биха могли да поемат 120 човека едновременно, като дори има закупени и запаси от храна за време на карантината. Споделени бяха и притеснения относно новите разпоредби на ЕК, свързани с въглеродните емисии, които влизат в сила от 2025 г. От централата информираха за две нови високотехнологични разработки, които биха могли при внедряването им да запазят базовите мощности и работните места на служителите. Пламен Димитров каза, че в енергийната стратегия на правителството е необходимо да се оцени колко ще струва Зелената сделка за България и да се вземат предвид заетостта и регионалните проекции. КНСБ е на мнение, че не по-късно от средата на 2021 г. трябва вече много сериозно да се погледне в посока какво може да се направи на местно ниво и тогава ще стане ясно какъв ще е хоризонтът към 2025 година. Бизнесът и местната власт трябва да се ангажират и дадат експертиза за това как да се процедира през следващите години в Старозагорския регион. 

Регионалният съвет в Стара Загора отбеляза Международния ден в памет на загиналите и пострадалите в трудови злополуки

С цветя и минута мълчание днес РС на КНСБ в Стара Загора отбеляза Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки. Събитието се състоя пред паметната плоча в старозагорския парк "Пети октомври". Статистиката за област Стара Загора показва, че през предходната 2019г. трудовите злополуки са 120 бр., 6 бр. са смъртните случаи и няма регистрирани трудови злополуки, довели до инвалидност. 

За сравнение с 2018 г. трудовите злополуки са 148 бр., 8 бр. смъртните трудови злополуки и няма регистрирани трудови злополуки, довели до инвалидност. Оперативната информация за трудовите злополуки сочи, че трите икономически дейности с най-голям брой трудови злополуки през 2019 г. са: добив на въглища с 24 злополуки, производство на метални изделия - 24 бр. злополуки, производство на дървен материал и изделия с 7 злополуки.

Арена „Работеща България“ стартира от Стара Загора

  • work_bg

Арена „Работеща България“ стартира от Стара Загора. Това е първата от 28 срещи в цялата страна, на които синдикатът ще се среща с представители на наемния труд и свободни професии, които нямат представителство за защита на трудовите и осигурителните им права, съобщи на брифинг в града под липите президентът на КНСБ Пламен Димитров.

РС на КНСБ изработи мартеници благотворително

  • stz

Дни преди mърви март, РС на КНСБ Стара Загора зарадваха с посещение хората от Дневен център за възрастни с ментални увреждания и хронични психологични проблеми „Св. Св. Козма и Дамян“ – гр. Стара Загора.

В инициативата се включи целият екип на РС на КНСБ Стара Загора, които помогнаха при изработката на различни видове мартеници, които традиционно хората от Дневния център продават на изложби и базари за мартеници. Средствата, събрани от базарите се използват за посрещане на ежедневните нужди на хората от Дневния център.

Нов Колективен трудов договор между Община Стара Загора и СБУ

  • Porov

"Кметът на Стара Загора Живко Тодоров удържа на думата си в предизборното споразумение със Синдиката на българските учители в общината и подписа нов Колективен трудов договор за системата от образователни институции - детски градини и училища в Община Стара Загора". Това съобщи Иван Поров, областен координатор на Синдиката на българските учители (СБУ).

Пламен Димитров в Стара Загора: Историческата ни мисия е да задържим децата си в България

  • 01

„Ниските доходи за Конфедерацията е проблемът на проблемите. Всички трябва да осъзнаят, че качествените работни места означават качествено образование, здравеопазване и стандарт на живот. И в Стара Загора, и в цяла България“, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров на дискусия за проблемите на местната власт с кандидати за кметове и общински съветници от различни партии в Стара Загора.

Държавната администрация – много работа, ниски заплати

  • 01

Днес, 9.07.2015 г. работещите в Социално подпомагане и Бюрата по труда провеждат акция в поделенията на АСП и АЗ с носене на обозначителни знаци в защита на синдикалното искане за 20 % увеличение на основните заплати, считано от 01.07.2015 г.

25 години РС на КНСБ – Стара Загора

  • 001

На 12 май 2015 г. конферентната зала в комплекс „Верея” – гр. Стара Загора бе препълнена от синдикалисти и гости, дошли да отпразнуват 25-тата годишнина на Регионалния съвет на КНСБ с председател Иванка Данаилова. Тук бяха президентът на КНСБ Пламен Димитров, областният управител инж. Георги Ранов и заместникът му Мариана Кръстева, вицепрезидентите на КНСБ Валентин Никифоров и Пламен Нанков, изп. секретар на Конфедерацията Николай Недев, както и Валентин Вълчев, Светла Василева, Димитър Табаков – председатели на федерации – основни членове на КНСБ, както и Христо Дяков - заместник-председател на Националната федерация на енергетиците - КНСБ. На събитието присъстваха също така депутатът Георги Гьоков, кметът на Казанлък Галина Стоянова, зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, представители на 400-те синдикални организации в региона, зам.-лидерът на СРС „Подкрепа” Владимир Стойчев и др.

В Стара Загора приключи първият етап на „Шанс за работа – 2014”

Приключи първият етап от проект „Шанс за работа – 2014” в Стара Загора. Обучението по ключова компетентност „Работа в екип“ преминаха 32 курсисти от Стара Загора, 24 – от Казанлък, 12 – от Раднево, и 10 – от Чирпан, или общо 78 курсисти от област Стара Загора.