КНСБ призова кандидат-кметове на Силистра за по-добър социален диалог

  • 01

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков се срещна с кандидати за кметове и общински съветници в Силистра. Дискусията, организирана от Регионалния съвет на КНСБ в града, се състоя на 18 септември в зала на Художествена галерия. Целта на срещата бе да бъдат обсъдени идеи за по-добър социален диалог, за местното икономическо развитие, за пазара на труда и за подобряване на жизненото равнище на хората в региона.

„Създаването на Тристранен съвет за сътрудничество трябва да бъде един от основните приоритети в работата на бъдещите управляващи”, обяви председателят на Регионалния съвет на КНСБ в Силистра Димитричка Пейкова. По думите й това е пътят, чрез който да се обхванат мащабно проблемите на общината и да се търсят правилните решения.

„КНСБ определя развитието на сътрудничеството с местната власт като процес за изграждане на доверие и възможност за общи действия за постигане на по-добро социално-икономическо развитие на общината”, заяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков. Според него, освен липсата на работа, нещо много страшно е нежеланието на младите да работят в България, а да търсят прекия път към емиграция.

„Трябва да научим и местните власти, че ние не сме електорални единици, а хора със своите проблеми, желания и виждания. Ето защо правим тези срещи, за да бъдем чути, преди всички да започнат с големите обещания в предизборната кампания”, обяви още Нанков.

Димитричка Пейкова изнесе данни, които поставят община Силистра на едно от челните места в страната по висока безработица - 13,1%, при средно ниво от 9,8%.

Кандидатът за кмет Станислав Стойков коментира, че основен приоритет пред общината, освен повишаването на доходите и справяне с високата безработица, трябва да бъде привличане на инвеститори  и подобряване на инфаструктурата, с точно и ясно планиране.

„Кадри няма, млади не останаха. Обучението на един кадър е тежък процес, ясен за всички. А, научи ли се веднъж, младият човек бяга навън – за повече пари, за по-добро развитие. Младите искат развитие, което не могат да намерят в Силистра. В тази насока трябва да се работи”, заяви и кандидатът за кмет Александър Сабанов.

На срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани с образованието и здравеопазването в града. В края на дискусията вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков призова кандидатите за местна власт за „честна игра” по време на предизборната кампания.