Разбунтуваха се шивачките на "Маги-Ка", експлоатирали ги

Над 100 жени и мъже от разградската шивашка фабрика „Маги - Ка“ ООД напуснаха вчера работните си места в знак на протест срещу нередовното изплащане на заплатите. Пред репортер на Екип7 те заявиха, че фирмата има много поръчки, работят от сутрин до вечер, често в събота и неделя и дори през нощта. Всяка седмица продукцията се товари и изпраща в чужбина. В същото време заплащането е мизерно и заработените средства, най-често под и около минималната заплата, не стигат за нищо. „Кризата при нас се изразява не в липсата на работа, а на пари за свършената работа. И това е още отпреди световната криза.“, каза млада шивачка, която по разбираеми причини не си каза името.

Тъй като действията им бяха по-скоро спонтанни и по-малко организирани, работещите не знаеха докога ще стачкуват и какви стъпки ще предприемат в бъдеще. Една от собственичките на „Маги - Ка“ - Кадрие Дауд, обясни, че причината за закъснялото със седмица изплащане на заплатите е рекламация от страна на фирмата партньор в Англия. Ставало въпрос за ушити наскоро черни дамски сака по поръчка на клиента им. Оказало се, че при изпълнението липсвало парче плат, който бил предвиден в дизайна. Последвало връщане на пратката за зашиване на въпросното парче. В събота ремонтираните сака били пратени за Острова. В обедните часове Кадрие Дауд обеща, че до края на работния ден част от работещите ще си получат заплатите, а до петък – всичките. Тя обаче допълни, че по вина на шивачките, технолозите, бригадирите и качествения контрол преди време три водещи френски фирми - „Кокай“, „Хелена Сорел“ и „Тара Жармон“ , които имат магазини в центъра на Париж, са оттеглили доверието си от „Маги - Ка“ и преустановили поръчките. „Могат да работят качествено, но не искат“, заяви Кадрие Дауд.
„Работещите тук не членуват в никакъв синдикат и затова са на това дередже“, лаконично коментира ситуацията намиращият се по същото време във фабриката областен лидер на КНСБ Иван Димитров.