Среща на ръководството на КНСБ с кандидатите за кметове на община Пловдив

  • 01

Регионален съвет на КНСБ Пловдив заедно с ръководството на Конфедерацията организираха среща с кандидатите за кметове на община Пловдив. Срещата се проведе на 14 септември 2015 год. в дома на културата „Борис Христов“.

Участие в нея взеха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентите д-р Иван Кокалов, Валентин Никифоров, Николай Ненков и Пламен Нанков, председателят на РС на КНСБ Пловдив Боян Бойкински, председателят на СБУ Янка Такева, председателят на ФНСДУО Мария Темелкова, зам.председателят на НФЕ Елка Арнаудова, председателят на НФ „Металици” Васил Яначков, председателят на НСФ "Метал-електро", Дани Каназирева – кандидат за кмет от Съюз за Пловдив, д-р Красимир Мурджев втори в листата за общински съветници на БСП, представителите на Реформаторски блок, председатели на синдикални организации – членове на КНСБ, експерти и др.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров наблегна на неполитическия формат на срещата, като подчерта значението, което КНСБ отдава на диалога с местна власт. Не случайно и към кандитите за кметове бяха отправени въпроси на теми засягащи развитието на община Пловдив, като образование, здравеопазване, инфраструктура, инвестиции и култура.

В своя доклад председателят на РС Пловдив Боян Бойкински посочи, че в сферата на образованието през изминалия мандат 2011 – 2015г. са подписани два колективни трудови договора за училищата, детските градини и обслужващите звена в Община Пловдив. В сферата на здравеопазването в Община Пловдив през изминаващия мандат са факт две отраслови споразумения.

По отношение на общинската администрация КНСБ има подписан КТД с Общината отнасящ се за работещите по трудово правоотношение. От 11.06.2014г. е факт и Споразумение, което урежда допълнително правоотношенията и на държавните служители. През изминалата 2014г. бе постигнато увеличение на възнагражденията в размер на 5% въпреки исканите от КНСБ 10% увеличение. Относно сферата на културата са факт крайно ниските и дори унизителни възнаграждения на работещите в един от най-големите средищни центрове на образованието и културата НБ “Иван Вазов”.

Относно трудовите възнаграждения и нивата им в област Пловдив стана ясно, че града е на пето място по данни на НСИ към първото полугодие на 2015г., а безработицата към края на първото шестмесечие на 2015г. е 5.4%, като на територията на област Пловдив е 8.3%. 

„Като дългогодишен член на  синдиката и близък приятел на покойния Желязко Христов искам да предложа една обща инициатива - на негово име да бъде наречено място в нашия град” - каза в началото д-р Красимир Мурджев, а аудиторията подкрепи идеята му с аплодисменти.