Миньорите от „Мина Черно море – Бургас” пак без заплати

  • PKF_Plovdiv

Миньорите от „Мина Черно море – Бургас” ЕАД не са получавали заплати вече повече от 40 дни. Това съобщи вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров по време на пресконференция днес, 29 октомври 2014 г., в Пловдив.

„Те са решени на всякакви действия, включително граждански, за да се преборят за своите заплати”, заяви Валентин Никифоров и добави, че миньорите са готови да останат отново под земята в понеделник след нощна смяна. Той съобщи, че синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа” в дружеството вече са започнали и процедури за предприемане на синдикални действия. Вицепрезидентът на КНСБ допълни, че забавени плащания има също в „Мини Открит Въгледобив” АД, гр. Перник, както и в мините „Чукурово” и „Станянци”.

„Причината за тези сътресения е цялостната нестабилност в енергийната система, която вече е в колапс”, изтъкна по време на пресконференцията президентът на КНСБ Пламен Димитров, като припомни, че КНСБ отдавна настоява да се вземат спешни мерки за подкрепа на сектора. Според него този проблем заплашва да достигне такива размери, които ще възпрепятстват предоставянето на електроенергия.

Пламен Димитров отново настоя, че дълговете, натрупани от НЕК, са плод на политически решения за финансиране на проектите „Белене” и „Цанков камък”, поради което те трябва да бъдат прехвърлени като държавен дълг. Президентът на КНСБ заяви, че поради тази причина категорично не приема дългът на НЕК да се компенсира с увеличаване на цената на електроенергията.