Шивачи и строители – най-засегнати от сивата икономика в Перник

  • 11
 

Шивашкото производство и строителството на съоръжения са сред най-засегнатите от сивата икономика сектори в Перник. Забавяне на трудовите възнаграждения, „заплати в плик” или работа на пълен работен ден при сключен договор за 4-часов работен ден са най-честите сигнали, подавани в КНСБ от работници в област Перник.

Данните бяха изнесени от КНСБ на пресконференция по повод кампанията „Сивото убива”.

„Монтажи” ЕАД – клон Перник ще започне протестни действия за неиздължени суми от „Бесттехника ТМ-Радомир”

„Бесттехника ТМ-Радомир” ПАД вече втори месец нарушава т. 2 от подписано на 21.09.2012 г. споразумение с „Монтажи” ЕАД – клон Перник. Съгласно споразумението, фирмата, която дължи общо 288 216 лв. за извършена от „Монтажи” ЕАД – клон Перник работа, трябва да заплаща ежемесечна вноска в размер на 24 000 лв. Въпреки опитите за ежедневни контакти и настоятелно искане от страна на „Монтажи” ЕАД – клон Перник за незабавно издължаване, няма постъпили плащания.

Социалното напрежение в „Монтажи” ЕАД – клон Перник нараства – работниците са отчаяни и гладни

Работниците и служителите от „Монтажи” ЕАД – клон Перник вече четвърти месец не са получили нито лев за месеците май, юни, юли и август. Въпреки че извършените строително-монтажни дейности за обект „II метро диаметър” са актувани за юни и юли, работниците и служителите отново няма да получат своите възнаграждения.

Още една жертва на условията на труд на магистрала "Люлин"

Ръководството на КНСБ и РС на КНСБ – Перник са съпричастни към скръбта на близките на загиналия 60-годишен работник, който претърпя трудова злополука по време на строителна дейност на магистрала „Люлин”, на мястото, където само преди месеци загинаха други трима работници.
Трагичният инцидент, станал днес, 21.06.2010 г., за пореден път доказва липсата на контрол и безхаберието от страна на работодателя „Мапа Дженгиз” относно  спазването на  Закона за безопасни и здравословни условия на труд. Грубо са нарушени чл. 5 и чл. 16, ал. 1, т.6 и т.7 от Закона.* Недопустимо е подобно отношение към работниците, още повече, че България е страна от Европейския съюз, в която важат и съответните европейски норми и разпоредби за осигуряване на сигурността и здравето на работниците и служителите.