58 души в Монтанско се обучават по проекта "Шанс за работа"

  • Montansko-2

На 13 март т.г. в общините Монтана, Лом и Георги Дамяново стартираха три групи по проекта "Шанс за работа" 2017 г. Три дни по-късно, на 20 март започна дейност още една такава група в с. Георги Дамяново.

Обучаеми по проекта са общо 58 души, които ще придобият професионална квалификация по две направления - "помощник–възпитател" и "озеленител". Четирите групи преминаха и през съответно обучение за придобиване на ключова компетентност "Работа в екип". 

Предвижда се проектът да завърши до 25 март 2017 г. След това част от обучените ще бъдат назначени на трудови договори за срок от три месеца.

Информационен ден за младежи в Монтана

  • montana-5

КНСБ взе участие в информационния ден за младежи, който се проведе на 17 март т.г. в гр. Монтана. Организатори на проявата са Министерството на труда и социалната политика и Бюрото по труда в града. 

25 години РС на КНСБ – Монтана

  • IMG_0061

На 8 май 2015 год. в хотел „Огоста” РС на КНСБ – Монтана отбеляза своята 25-та годишнина с юбилеен дискусионен форум на тема „Пазар на труда в област Монтана – 2015. Младежка заетост и безработица“.

Участие във форума взеха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков, председателят на РС на КНСБ – Монтана Мария Лазарова, областният управител Ивайло Петров, директорът на „Бюро по труда” – Монтана Светла Узунова, директорът на „Бюро по труда” – Лом Мариета Цветанова, представители от Агенция по заетостта, работодатели, синдикални председатели, експерти и др.

Нова синдикална организация в „Манифатура форте“ ЕООД

Поради неизплатени заплати и започната процедура по масово уволнение в началото на месец март 2015 г., около 200 работници и служители от шивашката фирма „Манифатура Форте“ ЕООД, гр. Лом потърсиха съдействие от КНСБ.

Дискусионен форум: „Пазар на труда 2015 – предизвикателства и възможности“

На 3.04.2015 г., в  Областна администрация – Монтана се проведе Дискусионен форум на тема „Пазар на труда 2015 – предизвикателства и възможности”. Събитието бе организирано от Конфедерацията на независимите синдикати в България и Фондация „Фридрих Еберт”.

Протест на „Напоителни системи“ заради неизплатени заплати

Близо 50 души от „Напоителни системи" - клон Мизия стачкуваха на 03.09.2015 г. пред административната сграда на дружеството в Монтана. Поводът за недоволството на мелиораторите са неизплатени заплати. Последните пари, които са получили хората са 60 на сто от възнагражденията им за май. Освен остатъка от този месец има да взимат още две пълни заплати. Нямат осигурено работно облекло и лични предпазни средства. 194 500 лева са дължими за заплатите на работниците и служителите на Напоителни системи - клон „Мизия". В него влизат Монтана и Враца. Още 95 600 лева са дълговете за осигуровки и удръжки.

КНСБ проведе обучение по професионално ориентиране на безработни младежи

38 безработни младежи на възраст до 29 г. от област Монтана преминаха обучение по професионално ориентиране. Професионалното ориентиране има за основна цел ефективно подпомогне на хората във връзка с избора на бъдеща професия, направление за квалификация, допълнителна квалификация и преквалификация.