25-тата годишнина на КНСБ се чества и в регионите – Кюстендил

  • 001

Увеличаването на доходите трябва да продължи. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на дискусионен форум на тема „Заплащане на труда“, който се проведе на 27 април 2015 г. в Кюстендил. Форумът се организира по повод 25-тата годишнина на КНСБ в областния град и бе открит от председателя на Регионалния съвет на КНСБ Яни Георгиев.

„Изчистена от ценовите различия, средната работна заплата в България е 25% от средноевропейската. В същото време брутният продукт на глава от населението е 49% от средното за ЕС. Това означава, че произвеждаме два пъти повече от това, което получаваме“, посочи Пламен Димитров и аргументира, че движението на доходите нагоре няма алтернатива. Той съобщи, че през втората половина на 2015 г. КНСБ ще стартира кампания за това по какъв начин работните заплати могат да се договарят чрез  КТД. Президентът на КНСБ подчерта, че има пълното основание да изведе политиката по доходите като приоритет номер едно. Той заяви, че в някои сектори в България производителността на труда драматично изпреварва заплащането.

В подготвения за форума анализ бе посочено, че за последното тримесечие на 2014 г. средната месечна заплата в обществения сектор в Кюстендил е 721 лв., а в частния – 591 лв. За същия период СРЗ за областта е 624 лв., като по този показател Кюстендил е на 26-то място в България, докато през първото тримесечие на 2014 г. областта е била на 22-ро.

Според анализа проблемът с безработицата също е голям, тъй като през 2014 г. от близо 128 000 жители на областта едва 30 696 работят по трудово или служебно правоотношение, докато трудоспособните лица в областта наброяват 73 353. Към края на март 2015 г. регистрираните безработни лица са 7 402 души, като най-голям е делът на продължително безработните лица и на лицата над 50-годишна възраст, следвани от младежите до 29 години. За март равнището на безработица в областта е 13%, но все пак спрямо същия месец на миналата година се наблюдава спад на безработните с 1028 души.

„Политиката по доходите и заетостта е объркана много отдавна“, изрази отношение областният управител на Кюстендил Виктор Янев. Той подчерта, че трудът на някои професии, например на учителя и лекаря, е подценен.

Според кмета на Кюстендил Петър Паунов е необходима и административна реформа. Той заяви, че общините масово се обезкървяват и една от причините за това е, че много малък процент  от БВП на страната стигат до тях. „Може ли и една стотинка да не е предвидена по Програмата за развитие на селските райони за Кюстендил – общината с най-много села в България?!“, изрази възмущението си кметът на общината.

Във форума участва и народният представител от парламентарната група на БСП – лява България Мая Манолова. Тя увери, че ще търси решения за развитието на региона, като основна задача ще бъде фирмите в Кюстендил да имат равен старт с тези във всички останали области в България.

Своите притеснения и тревоги за развитието на отделни сектори и сфери на дейност споделиха редица председатели на синдикални организации от региона, които участваха във форума.

За отбелязването на 25-тата годишнина на КНСБ в Кюстендил Регионалният съвет на Конфедерацията бе организирал изложба с детски рисунки на тема „Какъв искам да стана?“ и празничен концерт, на който присъстваха над 300 синдикалисти и гости.