85 сигнала за нарушени трудови права са постъпили в инспекцията по труда в Кюстендил

  • resize_on_the_fly
 

Общо 85 сигнала за нарушени трудови права са постъпили в Областната инспекция по труда в Кюстендил за миналата година, съобщи директорът й Валентин Златински по време на среща, организирана от КНСБ, посветена на сивата икономика у нас. По-голямата част сигналите са от района на Дупница. 
Постъпилите от граждани оплаквания са свързани основно с неизплащане на заплати и неиздаване на документи навреме, обобщи Златински. Той посочи, че в десет от случаите са съставени актове за работа без сключен писмен договор, а само за шестте месеца на тази година тези случаи са се увеличили на 22. 

Нова синдикална организация в Регионалната здравна инспекция в Кюстендил

  • 1

Нова синдикална организация бе учредена в Регионалната здравна инспекция в Кюстендил на 18 април. Тя е част от Федерация на синдикатите от здравеопазването, основен член на КНСБ. 

Пламен Димитров: Всяка година 30 000 българи напускат родината

  • kust webП,ез 2016 година близо 30 000 българи са напуснали страната. Основната причина са ниските доходи, които гонят сънародниците ни зад граница. Това обяви в Кюстендил президентът на КНСБ Пламен Димитров.

25-тата годишнина на КНСБ се чества и в регионите – Кюстендил

  • 001

Увеличаването на доходите трябва да продължи. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на дискусионен форум на тема „Заплащане на труда“, който се проведе на 27 април 2015 г. в Кюстендил. Форумът се организира по повод 25-тата годишнина на КНСБ в областния град и бе открит от председателя на Регионалния съвет на КНСБ Яни Георгиев.

„Изчистена от ценовите различия, средната работна заплата в България е 25% от средноевропейската. В същото време брутният продукт на глава от населението е 49% от средното за ЕС. Това означава, че произвеждаме два пъти повече от това, което получаваме“, посочи Пламен Димитров и аргументира, че движението на доходите нагоре няма алтернатива. Той съобщи, че през втората половина на 2015 г. КНСБ ще стартира кампания за това по какъв начин работните заплати могат да се договарят чрез  КТД. Президентът на КНСБ подчерта, че има пълното основание да изведе политиката по доходите като приоритет номер едно. Той заяви, че в някои сектори в България производителността на труда драматично изпреварва заплащането.

Приключи обучението на безработни от гр.Кюстендил по професия „Сътрудник малък и среден бизнес”

22 безработни лица бяха обучени в продължение на 3 месеца по проект „Подкрепа за предприемчивите българи”, професия „Сътрудник малък и среден бизнес”, съобщи Яни Георгиев, председател на регионалния съвет на КНСБ Кюстендил. Проектът стартира в края на месец януари и приключи през месец март, като след провеждането на обучението обучавалите се безработни лица ще пишат проект, с който да кандидатстват за стартиране на свой собствен бизнес.

„Феста” с купата на КНСБ по мини футбол в Кюстендил

За трета поредна година отборът на „Феста” спечели първомайското издание на турнира по мини футбол за работници, организиран от КНСБ – Кюстендил. В надпреварата се включиха 8 отбора, които бяха разпределени в две групи.

Председателят на КНСБ-Кюстендил Яни Георгиев:Пенсионната система не може да бъде реформирана за 1-2 години


-Г-н Георгиев, бихте ли пояснили още веднъж каква е позицията на КНСБ относно пенсионната реформа - каква да бъде осигурителната вноска, евентуално как да се увеличава стажът за пенсиониране и пенсионната възраст във времето?

-КНСБ се противопостави остро на исканията на кабинета, отразени в проектозакона, който беше внесен в Народното събрание и изтеглен един ден преди насрочения от нас национален протест на 7 октомври т.г. Там се предвиждаше да се отнемат права на работниците и служителите, като се вдигне осигурителният стаж, а впоследствие и възрастта за пенсиониране – както за мъжете, така и за жените, в първа, втора и трета категория труд.

Подписан нов КТД във фирма “КЕМЕТ ЕЛЕКТРОНИКС – БГ” АД КЮСТЕНДИЛ

На 18.10.2010 год., след проведени четири срещи между представителите на синдикалната организация на КНСБ и ръководството на фирмата, беше подписан новият Колективен трудов договор за 2011 година.

Над 100 души от „ВИА АПИА - КЮСТЕНДИЛ” АД - от днес ефективно стачкуват

Над 100 души от колектива на фирма „ВИА АПИА-КЮСТЕНДИЛ” АД от днес започват ефективни стачни действия, заради натрупани неизплатени заплати за 11 месеца, съобщи председателят на Регионалния съвет на КНСБ в Кюстендил Яни Георгиев. Острото социално недоволство на работещите в пътно-строителната фирма ескалира след като работодателят не изпълнил  поетия ангажимент до 30.09.2010 г. да изплати изработените трудови възнаграждения.

Подписка срещу промените в Кодекса за социално осигуряване започва КНСБ в Кюстендил

Подписка срещу внесения в Парламента Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване започва КНСБ и в Кюстендил, съобщиха вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров и предателя на синдиката в Кюстендил Яни Георгиев.