КНСБ предупреди кандидати за местната власт в Кърджали за спад на наетите по трудов договор

  • 01

КНСБ предупреди кандидати за местната власт в Кърджали за сериозен спад на наетите по трудов договор на територията на общината. В дискусията, която се проведе на 11 септември в града, участие взеха вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, председателят на РС на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева, синдикалисти от различни сектори и други.

„В периода от март м.г. до същия месец на 2015 г., работещите по трудово и служебно правоотношение са намалели с 2144 души“, обяви Иванка Караколева. По думите й, в сравнение с останалите области в Южен Централен район, Кърджали е на последно място по показателя за среден списъчен брой на наетите.
"Ако през 2013 г. работещите с договори са били 31 158 души, през тази година те са 29 014 души, срещу 50 462 пенсионери за 2014 г. Картината е особено тревожна, тъй като на национално ниво в края на март т.г. наетите по трудово и служебно правоотношение са с 13 500 души повече, в сравнение с края на март м.г. Най-голям е делът на безработните в област Кърджали на възраст над 55 г. – 28%, а 14% са тези между 50 и 54 г. Регионът е на предпоследно място в страната и по средната брутна заплата, отчетена в размер на 641 лева, но работодателите предпочитат да назначават хора на минимална заплата и не внасят осигуровки на базата на заработеното. Така е във всички сфери, а разликите в учителските заплати варират между 200-250 лева в различните училища“, посочи Караколева и поясни, че заплатите на учителките в детските градини в община Крумовград са много по-високи от тези в областния град Кърджали.
Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров съобщи, че Конфедерацията продължава битката за минималните осигурителни доходи и прагове, както и със сивата икономика. 
„Само за 3 месеца неизплатените заплати са в размер на 16 млн. лева, ако бизнесът продължава така, млади хора няма да останат в България“, уточни той. 
Претендентът за кметския пост в Кърджали Георги Кючуков представи акцията си за референдум за отделяне на областния град в самостоятелна община. Той подчерта, че е наложителна кардинална промяна в модела на управлението на Кърджали и акцентира на липсата на прозрачност в обществените поръчки и рекордните дългове на общината.