КНСБ в Кърджали: Реформата в здравеопазването става на парче

  • 001

„Оценката ни е ясна. Вижданията на министъра на здравеопазването Петър Москов не са системно обвързани.” Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в рамките на дискусионния форум „Здравеопазването – социална система, приоритет, предизвикателства и решения”. Форумът е част от програмата на КНСБ за отбелязването на 25-тата годишнина на синдиката и бе организиран от Регионалния съвет на КНСБ в Кърджали на 29 май 2015 г. Във форума участваха синдикалисти от сферата на здравеопазването от областта.

„Москов иска да раздели цялата здравна грижа на пакети – той си представя това много розово, но за нас е тревожно. Тук имаме големи различия, които са фундаментални”, посочи президентът на КНСБ. Той подчерта, че този въпрос е бил коментиран на срещата му с министъра, която се състоя съвсем наскоро.

„Нееднократно сигнализирахме, че социалният диалог с Министерство на здравеопазването е нарушен”, изтъкна Пламен Димитров. Той посочи, че на срещата е постигната договореност за редовно свикване на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в министерството. Освен това Москов е поел ангажимент да се преразгледа форматът на консултативния орган към Министерски съвет „Партньорство за здраве“, в който да бъдат включени организациите на работодателите и на работниците и служителите, а именно те в крайна сметка са национално-представителни.

Президентът на КНСБ съобщи, че е постигната договорка с Петър Москов сливането на болници да не се прави механично, като всеки случай бъде разгледан поотделно и в консултации със социалните партньори. Съвместно с тях ще бъдат коментирани и параметрите във връзка с предстоящото въвеждане на националната здравна карта.

„Москов има и намерения, които заслужават да бъдат подкрепени”, посочи Пламен Димитров. Сред тези, които президентът на КНСБ изтъкна, са закупуването на 600 нови линейки, увеличаването на заплатите на специалистите в Спешна помощ, изваждането на здравните заведения от Търговския закон и конституирането им в специален закон, сформиране на Надзорния съвет на НЗОК по модела на този на НОИ, въвеждане на електронни търгове за лекарствата, които се финансират със средства на НЗОК и т.н.

Според заместник-председателя на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Пламен Радославов тази сфера в България системно е недофинансирана. „Да, има доплащания, но те са в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен – там, където са най-много частните лечебни заведения”, заяви д-р Радославов. Той подчерта, че процентът от БВП, който се дава за здравеопазване, е изключително нисък – около 4%. „Като грижа за здравноосигурените лица държавата плаща половината от това, което трябва да дава – за едно осигурено лице по 20 лв., докато работодателите и работещите плащат 50 лв.”, посочи д-р Пламен Радославов.

Основен проблем за здравеопазването е липсата на кадри, която се дължи на ниското заплащане и принуждава много от лекарите и медицинските сестри да търсят реализация извън България.

„Здравната политика може да е успешна, когато са успешни регионалните здравни политики. Държавата трябва да положи усилия за пропорцонално развитие на здравеопазването в регионите”, подчерта д-р Тодор Черкезов – изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” АД, Кърджали, който представи проблемите на здравеопазването в региона.

Той изтъкна, че е повече от осезаем недостигът на лекари и медицински специалисти, като особено тревожно е застаряването на медицинското съсловие, което е белег не само в регионален, но и в национален мащаб. Въпреки това д-р Тодор Черкезов сподели, че лекарската колегия в Кърджали е най-малобройната в страната.

„За да бъде реализирана политика по здравеопазване в регионален план, е неободимо да бъдат реализирани редица мерки”, подчерта председателят на Регионалния съвет на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева. Тя коментира, че е необходимо да се постави акцент върху осъществяването на превантивна медицина от страна на личните лекари, да бъдат подобрени транспортните средства на общопрактикуващите лекари и на Спешната медицинска помощ.
Заедно с това участниците във форума се обединиха около тезата, че здравната система трябва да се обезпечи кадрово, да се създаде система от стимули за задържане, професионално и кариерно развитие на младите специалисти, да се преструктурират и оптимизират дейности и легла на базата на Областната здравна карта и други.

25 години РС на КНСБ – Кърджали

С тържествен концерт и вечеря на 28 май 2015 г. беше отбелязана 25-тата годишнина на Регионалния съвет на КНСБ в Кърджали. Над 300 синдикални членове събра Домът на културата в областния град, където се състоя концертът, в който участваха деца от местни самодейни групи, местни певци и артисти.

Приветствие към синдикалните членове направиха президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателят на регионалната структура на КНСБ Иванка Караколева. Специален гост на събитието бе кметът на Община Кърджали Хасан Азис.

Десетки благодарствени плакети за принос в развитието на синдикалното движение и социалното партниране раздаде РС на КНСБ в Кърджали. Плакети получиха както президентът на КНСБ и кметът на Кърджали, така и кметът на община Крумовград Себихан Мехмед, кореспондентът на в. „Преса” в Кърджали Красимир Ангелов, работодатели от публичния и частния сектор от региона и синдикални председатели.

Събитието уважиха народните представители Ердинч Хайрула и Чавдар Георгиев, Илия Илиев – областен управител на Област Кърджали, Раиф Мустафа – председател на Общинския съвет в Кърджали, кметовете на общините в региона, синдикални членове и активисти, както и други гости. Бяха получени и десетки благодарствени писма и цветя по случай 25-тата годишнина на КНСБ в Кърджали.

Всички присъстващи благодариха на председателя на РС на КНСБ – Кърджали Иванка Караколева и на нейния екип за отдадеността им в името на синдикалната кауза, за неуморната им работа в защита на правата и интересите на хората на наемния труд в региона и за конструктивното и ползотворно социално партньорство.