Служителите от „Социално подпомагане” в регион Габрово протестират за по-високи заплати

Днес служителите от Дирекции „Социално подпомагане”  - Габрово и Севлиево се включиха в протеста, организиран от КНСБ във връзка с искането за увеличение на основните заплати с 20 %, считано от 1 юли.

До акцията се стигна след многократните сигнали на синдиката до МТСП за драстично ниските нива на възнагражденията в дирекциите. По данни на статистиката, средната заплата в сектора е 646 лева и изостава с 30 процента от средната в държавната администрация. Спрямо социалните работници трайно е установена неадекватност на вменените им отговорности и заплащането на труда. Те остават най-ниско заплатените служители в бюджетният сектор години наред, а успоредно с това те са задължени да обслужват огромен кръг лица, които в повечето случаи имат тежки проблеми.

Всичко това доведе до решение на Съвета на председателите на Синдиката на работещите в социално подпомагане и социални услуги – ФНСДУО – КНСБ на 9.07.2015 г. да се проведе протестна акция в съответните поделения на Агенция „Социално подпомагане” с носене на обозначителни знаци в защита на синдикалното искане за увеличение на основните заплати с 20% от началото на месеца.

Дирекциите „Социално подпомагане” в региона обхващат населените места от четирите общини – Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна. Служителите от отделните звена носят от сутринта лентички и значки с които изразяват своят протест. Те заявяват своята готовност за продължаване на акцията и под други законови форми до постигане тяхното искане.

 

Регионален съвет на КНСБ - Габрово