25-тата годишнина на КНСБ се чества и в регионите – Видин

  • 001

„Не може да има уволнения по време на стачка! Това е локаут, той е забранен от закона и няма да спрем да търсим справедливостта!“ Тази своя категорична позиция заяви Пламен Димитров – президент на КНСБ, по повод уволненията на 35 работници по време на стачката в „Титан – АС“ ЕООД – Видин през март т.г.

Напомняме, че уволнението на стачкуващи работници, дори с мотив „съкращение в щата“, представлява грубо нарушение на Кодекса на труда и безпрецедентно нарушава Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

Случаят с „Титан – АС“ ЕООД – Видин бе коментиран в рамките на дискусионния форум „Анализ на пазара на труда в област Видин“. Форумът се организира от Регионалния съвет на КНСБ на 5 май 2015 г. и бе по повод 25-тата годишнина на КНСБ в областта.

По информация от директора на Инспекцията по труда в областния град Илиян Митов, освен прекратяване на трудовите отношения на стачкуващи работници, са били констатирани нарушения и при процедурата за масови уволнения. В резултат на това на работодателя са съставени седем акта, с които трябва да заплати санкции в размер на 29 хил. лв.

Президентът на КНСБ заяви, че стачката е не само синдикално, но трудово право, което е защитено и от Международната организация на труда. Той подчерта, че когато няма диалог, единствено стачката е начинът, по който работниците могат да се противопоставят на господството и привилегиите.

Пламен Димитров направи равносметка за развитието на КНСБ през годините. Той заяви, че независимостта на синдиката е извоювано признание от страна на социалните партньори в България, но и в международен план. „Това, обаче, не означава, че Конфедерацията няма отношение в политическия процес“, уточни президентът на КНСБ. Той заяви намерение, че на следващия конгрес на КНСБ ще търси решение за представителство на работещите в законодателната и изпълнителната власт. Пламен Димитров подчерта също, че в структурата на КНСБ има слабости, които той ще провокира да бъдат променени също от делегатите на следващия конгрес. За президента на КНСБ за негативните последици от прехода вина носи политическият елит, но и „ние – със своето поведение или с бездействието си“. „Оценката дължим на себе си, на работещите, на обществото“, подчерта Пламен Димитров.

Анализът за състоянието на област Видин повтори това, което вече знаем – това е не само най-бедният регион в България, но и в целия Европейски съюз. Своята болка от това, което се случва с Видин, изразиха всички участници във форума.

„Въпреки някои положителни тенденции през 2012 и 2013 г. състоянието на пазара на труда в областта остава критично , а доходите на домакинствата – ниски. Част от социално-икономическите проблеми на областта се коренят нейния непрекъснато влошаващ се демографски профил, като през 2012 г. Видин става първата област в България, чието средногодишно население е под 100 хил. души. Социалната среда в областта е оценена като слаба най-вече поради лошите условия на живот на населението. Качеството на околната среда е незадоволително, а съоръжения за нейното опазване почти липсват.“ С тези думи очерта ситуацията заместник-областният управител на Видин Огнян Ценков.

Според доклада на Бюрото по труда във Видин, който бе представен от директора Милчо Цоков, се отчита ръст на безработицата в областта през последните четири години. През 2011 г. равнището на безработица е било 19.1%, докато през 2014 г. средногодишното й равнище е 23.84%.

Председателят на Регионалният съвет на КНСБ във Видин Любен Любенов закри форума с думите: „Вярвам, че равносметката, която всеки от нас прави сега, ще ни донесе още по-мощен импулс за работа в името на хората, а плановете за бъдещето ще са белязани от мъдростта, опита и всеотдайността към хората, натрупани през тези нелеки 25 години.“