„Ден на недоволството” - Бургас

  • 01

На 24 ноември 2015 год. над 350 души от сектор „Култура” излязоха на протест под мотото „Ден на недоволството” в град Бургас. Шествието започна от пл. Тройката и премина по главната улица Александровска до областната администрация.

Представители от протестиращите работници в сферата на културата в Бургас връчиха официални отворени писма с исканията си на областния управител Вълчо Чолаков и на зам.-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева. Това стана в сградата на Областна администрация на град Бургас. Председателят на РС на КНСБ-Бургас Здравко Тошков благодари на областния управител и на зам.-кмета за това, че са ги приели и подчерта, че в групата, която връчи писмата са хора от библиотеки, музеи, читалища, галерии. На срещата присъстваха също и вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, както и Тодор Капитанов от националния стачен комитет на КНСБ.

От своя страна областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков каза, че ще уведоми и ще връчи всички отворени писма на министъра на финансите, на МС, на министъра на културата, на бургаските депутати. „Мисля, че имаме отношение към теза процеси и че от нас зависи българската култура, историческо наследство, образование да бъдат на подходящо ниво.

Зам.-кметът Йорданка Ананиева увери присъстващите, че писмата, които са й връчени, ще бъдат предадени на кмета на Община Бургас Димитър Николов и чрез него до институциите, до които са адресирани. „Подкрепям това, което отправяте като искания и е важно да ги постигнете. В момента правим бюджета на общината. Имаме подписан общински колективен трудов договор със синдикат „Култура” към КНСБ. Там имаме постигнати определи искания-определени социално придобивки, които ще осигурим с бюджетни средства от общината – категорична бе Ананиева.