Пожарникарите: Промените в Закона за МВР застрашават живота ни

  • fire-2


Промените в закона за МВР, които предвиждат в населени места с население до 5000 души да се гасят пожари в екипи и по двама души, заплашват живота и здравето както на огнеборците, така и на гражданите. Това гласи отворено писмо на синдикат „Огнеборец“ към КНСБ до медиите, държавните институции и парламента.


Досегашната норма предвиждаше това да става с трима души в екип, независимо от броя на населението и типа населено място.
„Притеснително е, че ръководствата на МВР и на ГДПБЗН, променят мнението си. До вчера се поддържаше приетата през 2015г. норма за трима пожарникари в екип, която влезе в сила от 01.VIII.2017г., а днес вече се приема, че екипът може да е от двама. Какво се промени, за да се взема такова решение!? Ако от МВР не могат да отговорят на този въпрос, то да отговорят на обратния въпрос – с какви мотиви е прието решението за трима в екип и защо сега се променя“, питат пожарникарите.

Според тях екипът не може да зависи от броя на населението, защото къщите горят по един и същи начин в малките и в големите населени места. Действията са по-ефективни, когато служителите са трима, защото единият – водачът на пожарната, не влиза в горящата сграда, тъй като има задължения да обслужва специален автомобил – подаване на вода, водоснабдяване и т.н. Ако са двама, единият от които шофьор, остава само един, който трябва да спасява хората и имуществото им, твърдят огнеборците.

Според тях сам пожарникар трудно би могъл да изнесе от горящата сграда пострадал, което е най-важното в първия момент на пристигането на мястото на произшествието. Отделно от това, за да работи един спасител с въздушно дихателен апарат са необходими минимум двама, съгласно утвърден норматив. Влизането в горяща сграда е недопустимо да се прави от един пожарникар. Ако самият той пострада, трябва някой да го спаси, твърдят от синдикат „Огнеборец“. И допълват, че в малките населени места няма пожарни служби и пристигането се забавя.

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” категорично се противопоставя на това предложение за изключение от общото правило, и настоява всички екипи, извършващи пожарогасителна и спасителна дейност, независимо от броя на жителите в населените места, които обслужват, да се състои от минимум трима служители.

Не сме съгласни да се пренебрегва сигурността на пожарникарите и спасителите, обслужващи малките населени места, имайки предвид, че точно там се отработват едни от най-тежките произшествия.
Не приемаме за аргумент мотива „предприемане на първоначални действия, незастрашаващи безопасността на екипите до пристигането на помощ”, което означава, че пожарникарите или спасителите пристигнали на място на пожара, не трябва да извършват евакуация, гасителни и спасителни действия до пристигането на друг екип, от друга служба на разстояние от десетки километри. Това ще коства големи материални загуби, а понякога дори и човешки живот, предупреждават от синдиката.