Пожарникарите на протест с искания за достойни заплати

  • fire-2

 

Пожарникарските протести ще продължат докато заплатите не се увеличат с исканите 15 до 25 на сто и не спре планираното закриване на противопожарни служби. Това се зарекоха огнеборците и спасителите, които излязоха на протест в градинката до МВР и след това шестваха до финансовото министерство.


От синдиката на пожарникарите и спасителите към КНСБ протестират заради липсата на пари в МВР и и настояват за минимум 15%  увеличение на заплатите в МВР, както и за яснота при закриването на различни звена на Пожарната в страната.
Според тях нужните средства за увеличението на възнагражденията са около 136 млн. лв. – при 15 на сто ръст и около 240 млн. лв. за исканото увеличение с 25 на сто.
Председателят на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков коментира, че за тях е крайно неудовлетворителен проектобюджета, който е предвиден за 2018 г., където е предвидено увеличение на заплатите само с 5%.
"Нека да направим едно сравнение между това какъв финансов ресурс се отделя за следващата година за сектора "Сигурност и отбрана". Заотбрана се отделят допълнително близо 100 милиона лева за възнаграждения, съставът в отбраната е към 24 000 военнослужещи, докато служителите в МВР са два пъти и половина повече и затова настояваме пред министъра на финансите за увеличение на средствата, отделени за ведомството ", настоя Станков.
От синдикат "Огнеборец" алармираха още, че две от пожарните служби, които ще бъдат закрити, са в курортите Боровец и Пампорово. Според плановете на министерството общо 12 служби трябва да бъдат закрити, вместо да бъде назначен допълнителен персонал, който да осигури сигурността на гражданите.
Вътрешният министър Валентин Радев слезе при протестиращите пожарникари, за да обсъди исканията им. До дни ще бъде свикан извънреден Съвет за социално партньорство в министерството, на който една от точките ще бъде именно исканията на пожарникарите.
По темата за възнагражденията Радев каза, че този въпрос вече е коментиран. Това, за което успяхме да се преборим е целият сектор да получи някаква подкрепа и за нас отделиха 55 милиона лева, обясни министърът. Той отбеляза, че вторият въпрос е как ще бъдат разпределени тези пари и това е част от тези преговори.
От синдикатите отбелязаха, че министърът е подведен, загубите на имущество и човешки животи от пожари ще се увеличат и заявиха, че не се занимават с управленски решения, а със социалния аспект.
Не сме доволни от срещата с министъра, но искам да му благодаря, че ни прие, това не е малък жест, заяви инж. Станков, президент на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите. Според него предвижданото увеличение в проекта за бюджета показва, че явно МВР не са успели да защитят исканото от синдикатите увеличение на заплатите на служителите в МВР.
Станков каза, че протестите ще продължат. Пожарникарите се отправиха и на шествие до Министерството на финансите. Пожарникарите ще подкрепят и протеста на колегите си от полицията следващата неделя.