Огнеборците излизат на протест на 14 октомври

 
  • o-FIREFIGHTER-facebook
 
Огнеборците излизат на протест на 14 октомври. Това реши Националният съвет на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” към КНСБ
Шествието ще започне от градинката „Свети Седмочисленици” до МВР и ще продължи към Министерството на финансите.
 
Пожарникарите и спасителите ще протестират срещу неадекватните политики, прилагани от политическото ръководство на МВР, водещи до закриване на районни и участъкови служби за пожарна безопасност.
 
В центъра на тяхното недоволство са замразените доходи на служителите в МВР, минималният ръст в бюджета на ведомството за 2018 година, както и недостатъчното финансиране на двете дирекции - „Пожарна безопасност и защита на населението” и „Национална система 112” за следващата година.
Часът на протеста ще бъде уточнен допълнително.
 
Междувременно днес, в сградата на КТ „Подкрепа“ заседаваха двата стачни комитета на национално представителните синдикати.
 
Участниците в срещата се обединиха около неотложни мерки за протест срещу някои работодателски организации и техните лидери, които си позволяват публично да обиждат работниците и да атакуват техни изконни права като допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит (т. нар. „клас“).
 
Двете национални организации категорично заявиха мнението си, че трябва да се защитят исканията за ръст на заплатите в бюджетната сфера в хора на бюджетната процедура за 2018 година.
 
Мястото и деня на конкретните действия ще бъдат уточнени допълнително през седмицата.
 
За повече информация
 
Николай Стоянов, пресцентър на КНСБ, 0888 373 342
 
Венцислав Станков, президент на синдикат "Огнеборец" към КНСБ, 0898 734 626