Синдикат „Огнеборец“ към КНСБ: МВР планира закриване на противопожарни служби

  • o-FIREFIGHTER-facebook

 

Ръководството на МВР и на Главна дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“ планират закриване на противопожарни служби и участъци с мотива, че не са достатъчно натоварени. Това заплашва живота и здравето на хората, които живеят в набелязаните населени места. Времето за реакция ще се увеличи в пъти, което ще доведе както до по-големи материални щети, така и до загуба на човешки животи.


За това алармира Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ в писмо до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Димитър Главчев.

Мотивите на МВР и ГДПБЗН са несъстоятелни. Основната причина за планираното закриване на участъци, основно в малки общини и населени места, не е тяхната неефективност, а липсата на хора, твърдят пожарникарите и спасителите. Причината е, че с промяна на подзаконовата нормативна база, влязла в сила от 01.VIII.2017г., се регламентира минималния брой пожарникари в състава на екип за ликвидиране на произшествия да е от трима човека. Поради недостатъчния щат в ГДПБЗН този норматив не се изпълнява, което налага при ликвидиране на произшествия екипите да са от двама пожарникари. Екипите в такъв състав са неефективни и освен, че е застрашен живота на пожарникарите, не може да се окаже адекватна помощ и на гражданите.

Вместо да осигури допълнителен щат обаче, ръководството на МВР предпочита да мине към съкращения на цели участъци, жертвайки сигурността на гражданите, казват от „Огнеборец“.
Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ изразява несъгласието си с така готвената реформа, като заявява готовността си да сезираме компетентните европейски синдикални организации и органи.
Призоваваме вместо да бъдат закривани служби за ПБЗН да бъде осигурен допълнителен щат за изпълнение на нормативното изискване за трима пожарникари в екип, завършва писмото на пожарникарите.