Не е вярно, че пожарният автомобил на къмпинг "Смокиня" e бил без вода

  • Pozarnikari

Не е вярно, че пожарният автомобил, който е бил изпратен да гаси пожара в заведение на къмпинг "Смокиня" на 13 юни т.г. е бил без вода. Това съобщават в официално становище до медиите от Управителния съвет на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец".

"Имайки предвид, че водата в колите свършва за 2-3 минути, след което трябва да се зареди отново с чиста (а не с морска), то твърдението за пожарни автомобили без вода е абсурдно!", категорични са от синдикалната организация.

"Въпреки понесените загуби от собствениците на изгорялото имущество, ние не можем да позволим да се насажда омраза сред обществото към нашата професия, като се тиражира невярна информация относно действията на пожарникарите и спасителите. Ние като служители, упражняващи тази трудна и отговорна професия, сблъскващи се ежедневно с трагедиите на хората сме на ясно, че при такива ситуации те се намират в различно от нормалното психологично състояние и често нямат реална преценка за времето. Това води до несправедливи обвинения без да имат достатъчно обективна и професионална оценка на действията на спасителните екипи", напомнят от НСПС "Огнеборец" и допълват, че според тях основният проблем си остава липсата на достатъчно служители, както и неефективното им използване от страна на ръководството на РДПБЗН - Бургас.