Огнеборците и спасителите протестират срещу бюджет 2017

  • pojarna


Увеличението на разходите за сектор „Сигурност и отбрана“, касаещи МВР в бюджет 2017 г., е мираж и покрива единствено увеличението на осигурителните вноски във фонд „Пенсии”, които стават 60,8 на сто при 18,8 на сто за работещите при условията на първа или втора категория труд.
Основните заплати на огнеборците пък за втора година остават непроменени – 380 лв и са далеч дори от минималната работна заплата за страната – 460 лв от 1 януари 2017 година.

Това се казва в позиция на  Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” – КНСБ, който настоява за промени в бюджета преди второто му четене в парламента.
Според пожарникарите и спасителите във финансовия закон за следващата година не са предвидени достатъчно средства за пожарна и аварийна безопасност, което излага на риск живота и здравето както на населението, така и на служителите, които са призвани да извършват тази дейност.  Виждаме едно системно недофинансиране, което води до изключително големи затруднения при изпълнението на възложените ни функции, се казва още в позицията.

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” настоява за изравняване на основното месечно възнаграждение на служителите от МВР с тази на служителите по Закона за държавния служител  и с минималната работна заплата  - 460 лв.

Според „Огнеборец“, многократните медийни акции, които внушават, че се увеличават средствата за МВР, са поредният опит на правителството да манипулира общественото мнение.

Всъщност става въпрос единствено за  инжекция за  увеличаване бюджета на НОИ с близо 216 милиона лева, се казва още в декларацията на синдикат „Огнеборец“