Пожарникари и спасители заявиха: Не можем повече да работим при намален състав

  • 001

Над 350 пожарникари и спасители – членове на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ – КНСБ, се събраха на протест днес, 7 февруари 2015 г., в градинката до Министерство на вътрешните работи.

Те заявиха, че повече не могат да работят при условия, при които не се гарантират нито безопасните и здравословни условия на работа на служителите от системата, нито безопасността и защитата на населението при пожари, бедствия и извънредни ситуации.

„Ние сме хората, които правят всичко по силите си, макар и в намален състав, да гарантират живота на българските граждани при екстремни ситуации. МВР е институцията, която трябва да гарантира условията на труд на спасителите и пожарникарите“, изтъкна пред протестиращите президентът на НСПС „Огнеборец“ – КНСБ Любомир Еленков. Той добави, че от години огнеборците не са получавали униформи, а нормативната база, по която работят, се изменя непрекъснато. Любомир Еленков отправи искане за създаване на специален Закон за пожарната, който да регулира нейната дейност.

„Умишлено не се назначават хора на незаетите 1000 щата в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, заяви на протеста вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Той подчерта, че по този начин се създава илюзорна представа, че системата може да работи ефективно и при намален състав.

„Ние сме най-дисциплинираните и търпеливи служители в системата на МВР, но чашата преля“, подчерта Венцислав Станков – вицепрезидент на НСПС „Огнеборец“ – КНСБ. „Не взимаме ли мерки и не се ли борим сами за нашите права, няма кой да ни реши проблемите“, допълни още той.

Делегация на синдиката, заедно с вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров, внесе декларацията на участниците в протеста в МВР и се срещна с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. След срещата стана ясно, че не е намерено компромисно решение, поради което НСПС „Огнеборец“ – КНСБ е решен на още по-твърди синдикални действия, за да защити правата на работещите в системата на пожарната и аварийна безопасност. Декларацията ще бъде изпратена също до министър-председателя на Република България Бойко Борисов, както и до заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционални въпроси на Република България Меглена Кунева.