„Огнеборец“ – КНСБ: Икономиите държат службите в постоянен стрес

  • 002

Служители от системата на пожарната безопасност и защитата при пожари, бедствия и извънредни ситуации ще излязат на протест на 7 февруари 2015 г. (събота) в 12.00 ч. в градинката до Министерство на вътрешните работи (МВР). Това съобщи президентът на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ – КНСБ Любомир Еленков на пресконференция днес, 1 февруари 2015 г., в сградата на КНСБ, която бе водена от вицепрезидента на Конфедерацията Николай Ненков.

Според синдиката намерението за съкращаване на 3,5% от щатовете на четирите главни дирекции в МВР и особено в системата на пожарната безопасност ще доведе до неефективно изпълнение на задълженията на спасителите и пожарникарите. „В момента на една кола се пада един водач и един спасител или пожарникар“, заяви Любомир Еленков и допълни, че този състав не може да гарантира безопасността на живота и имуществото на гражданите при аварийни ситуации.

„В момента има над 1000 незапълнени щатни бройки, а за да се обезпечат службите и да се гарантират минималните изисквания за безопасни и здравословни условия на труд, трябва да се запълнят минимум 1650 щатни бройки. Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР е единствената дирекция, в която трудовият травматизъм се повишава главоломно всяка година“, заяви Венцислав Станков – вицепрезидент на НСПС „Огнеборец“. Той посочи последния случай във Вършец, където са се отзовали само двама пожарникари, които са били на дежурство – шофьор и огнеборец, и са разполагали с остаряла и амортизирана техника. „Всеки щат ни е изключително важен и не можем да правим повече компромиси“, изтъкна Венцислав Станков. Според него недостатъчният човешки ресурс и сремежът към икономии в системата на пожарната безопасност и защитата при пожари, бедствия и извънредни ситуации държат службите в страната в постоянен стрес.

На 28 януари 2015 г. НСПС „Огнеборец“ изпрати писмо до министъра на вътрешните работи доц. д-р Веселин Вучков, в което алармира за ескалиращото социално напрежение и за готовността си за предстоящи действия. В писмото НСПС „Огнеборец“ настоя за спешна среща с министъра, но това така и не се случи. Игнорирането на проблема поставя службата в ситуация, при която не само че спасителите и пожарникарите работят при изключително стресови условия на труд, но и по този начин се застрашава животът на гражданите при пожари, бедствия и извънредни ситуации. Служителите от системата са решени да излязат на протест, за да защитят правата си и правата на българските граждани.