Филхармониците излизат утре на протест срещу културното министерство

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - https://www.knsb-bg.org/images/stories/pics/new09155Синдикалните организации към КНСБ и КТ „Подкрепа“ в Национален институт „Софийска Филхармония” излизат утре на протест срещу конкурсите в последния момент в Министерството на културата.


Преди ден те поискаха спиране на насроченото в петък събеседване за ръководител на Филхармонията и промяна в Наредбата за избор на директори на културни институти, с която изслушванията, концепциите и резултатите на кандидатите да станат публични.

Мотивът на работещите във филхармонията беше, че не може да се организират конкурси в последните дни на мандата на правителството, което рискува нормалното функциониране на културната институция.
На разговор днес със зам.-министър Боил Банов те са научили, че техните искания няма да бъдат приети и събеседване за директор на филхармонията все пак ще има.

Затова утре в 9 часа над 200 души ще се съберат пред Министерство на културата на бул. „Александър Стамболийски“ в столицата, за да протестират срещу решението на ведомството.

Според писмо до софийския кмет Йорданка Фандъкова, протестът ще се проведе от 9 до 15 часа. В него ще участват Синдикална организация на СБМТД - КНСБ, Синдикална организация на НФ „Култура”–КТ „Подкрепа”, Синдикална организация на СМСА – НСФ „Култура” - КНСБ.