По-високи заплати за висококвалифицираните кадри в музеите и галериите

  • branshovi-2

Висококвалифицираните кадри в музеите и галериите в страната ще взимат по-високи заплати. Това е записано в новия двегодишен Браншови колективен трудов договор, който бе сключен на 20 юли т.г. между Министерството на културата и НСФ "Култура" към КНСБ, НФ "Култура" към КТ "Подкрепа" и БАРОК.

В Министерството на културата обсъждат КТД на работещите в музеите и галериите

  • MK

На 11 и 12 юли в Министерството на културата ще бъдат обсъдени Колективните трудови договори (КТД) на работещите в музеите и галериите. Това съобщи председателят на Независимата синдикална федерация "Култура" към КНСБ Иван Иванов.

Националните културни институции не са приоритет на държавата

  • 0001PKF_Kultura

„От разпределението на бюджета на Министерство на културата (МК) става ясно, че националните институции, които се грижат за опазването на националното движимо и недвижимо културно и природно наследство, не за държавен приоритет.“ Това каза по време на пресконференция в КНСБ днес, 11 февруари 2015 г., Елка Пенкова – заместник-председател на Независимата синдикална федерация „Култура“ – КНСБ (НСФ „Култура“ – КНСБ) и председател на Синдиката на работещите в музеите и галериите (СРМГ). На пресконференцията бе представена позицията на СРМГ и на Федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ относно заповеди на министъра на културата за намаляване на числеността на персонала в националните музеи и галерии.

Пламен Димитров: Парите за култура се увеличават, но не стигат

  • 01

„Освен за образованието и здравеопазването, които по начало за КНСБ са приоритети, необходими са повече средства за култура и за социални дейности. Трябва да признаем, че точно тези две области в България са най-зле по отношение на заплащането.” Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на подписването на Браншовите колективни трудови договори в бранш „Театър” и в Националната библиотека и Регионалните библиотеки. Подписването се състоя днес, 30 ноември 2012 г., в Министерство на културата, а на договорите положиха подписи министърът на културата Вежди Рашидов, председателят на НСФ „Култура” – КНСБ Иван Иванов, председателят на Федерация „Култура” – КТ „Подкрепа” Стефанка Христова, председателят на БАРОК Анастас Попдимитров, както и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Дни за празнуване – дни за протести

Синдикалните организации на „Синдиката на работещите в музеи и галерии”, НСФ „Култура” – КНСБ и на синдикат „Музеи и галерии”, НФ „Култура” – КТ „Подкрепа” организират протестни действия.
На 18 май т. г. – Международния ден на музеите, и на 19 май – Нощта на музеите, българските специалисти от музеите и галериите ще празнуват, но ще изразят и своя протест за състоянието на музейното дело у нас.

Искаме от правителството ясна визия за развитието на културата

  • 00

Това бе основното искане на Независима синдикална федерация „Култура”, произтекло от изказванията на делегатите на  отчетно-изборната конференция на федерацията, проведена в зала 13 на НДК  на 18 февруари. Президентът на КНСБ Пламен Димитров, който взе участие в конференцията, също се включи в общата дискусия, в която бе обобщено, че през т.нар. „период на преход” културните институции при всички досегашни правителства в значителна степен са останали встрани от контекста на демократичните промени и налагащата се пазарна среда. Изоставането е довело до криза в системата и то не само в непромененото до 2009 г. законодателство, но и в инфраструктурата, моделите на финансиране, социалната политика, включително безопасните и здравословни условия на труд.