КНСБ подкрепя протеста на европейските металурзи

  • community_steel_rallyКНСБ застава зад днешния протест на европейските металурзи. Над 10 000 работници от целия континент настояват по улиците на Брюксел за мерки за спиране на упадъка на европейската металодобивна промишленост. Инициативата е на IndustriAll – Европа. Този протест ще се отрази и върху България, обяви Ренета Петрова, зам.-председател на Синдикална федерация „Металици“.

Очаква се налагането на мито върху китайската стомана да се отрази позитивно върху бранша, което според синдиката, трябва да се отрази и върху заплащането на работещите в „Стомана“ – Перник.

Европа е вторият най-голям производител на стомана, след Китай и стоманодобивът е в основата на огромната част от индустриалните сектори. В металулгията работят директно 328 000 работници и се създават още многократно повече работни места в индустриите свързани с металургията.

От 2008 г. са загубени над 90 000 работни места, поради липса на решителни действия за установяване на лоялна конкуренция, и тази тенденция ще продължи.  

Една от най-голeмите опасности за стоманодобивната индустрия е свързана с евентуалното предоставяне на Китай на статут на пазарна икономика.

Европейските работници настояват Европейската комисия да защити стоманодобива  от упражнявания от Китай дъмпинг на стомана.

Основните им искания са:


1.НЕ на дъмпинга, ДА на справедливата търговия!
2.Система за обмен на емисии, която подкрепя околната среда и заетостта!
3.Ефикасни инструменти за защита!
4.Активна индустриална политика, защитаваща стоманодобивната индустрия!
5.Повече и по-качествени работни места!
6.Повишаване на капацитета за производство на стомана!

Исканията на протестиращите са подкрепени и от 100 000 души, под формата на подписка, която е изпратена до Европейската комисия.