И учените поискаха 100 лв. към заплатата си

  • ban-1

 

В Деня на будителите учени от БАН и Селскостопанска академия излязоха на протест с искания за по-високи заплати и повече пари за наука.
Мотото  на протеста бе „Да продължим делото им! Да съхраним науката в България“, а основното искане е увеличаване на заплатите с поне 100 лв.
Учените връчиха декларация в парламента с искане парите за наука да достигнат 1% от БВП.

„КНСБ подкрепя шествието и исканията на учените от двете академии. Те бяха до нас и на протеста на 27 октомври. Заедно постигнахме две от основните искания на Работеща България – бяха прекратени атаките към допълнителното възнаграждение за стаж и възраст, т.нар. "клас" и идеите за орязване на болничните. Сега предстои другата битка – за увеличаване на доходите с поне 100 лв. на всички българи, част от която е и това шествие.
Надявам се управляващите да чуят утре исканията на хората на духа, а ние ще ги отстояваме с всички сили както на протеста им, така и после в парламента, при приемането на бюджета за следващата година“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.


По данни на двата  национално представителни синдиката средната работа заплата на учените у нас е с 300 лева по-ниска от средната за страната. България е и на последно място в ЕС по брой учени на глава от населението.
Някои от недоволните, събрали се пред сградата на Академията, обясниха, че възнагражденията им са почти равни на тези на персонала, който отговаря за чистотата в институтите.
Протестиращите казаха още, че както те, така и науката в България като цяло, е принудена просто да оцелява. Те настояват за ускорено финансиране на науката и достигане на 1% от БВП за 2018 г., при предвидени 0,18% за 2018. Хората на духа искат да се изпълнят изискванията на ЕС за преодоляване на изоставането на науката в общността.

Протестиращите допълват своите искания и със 75 милиона лева за наука и достигане на заплатите на учените в БАН и Селскостопанска академия до 1060 лева, което е средната заплата за страната.
Учените настояват за юридическа и финансова самостоятелност на Селскостопанска академия. В своята декларация по повод Деня на народните будители те припомнят, че за 10 години са замразени заплатите им, има съкращения и масово бягство на младите от науката, 10 години на безпаричие и мизерия.

Заплатите в Селскостопанската академия са били замразени 10 години, а през 2016-а – увеличени само с 5%. Това обяви пред медиите на протеста председателят на Федерацията на независимитe синдикати в земеделието към КНСБ Светла Василева. Средната заплата в Академията е с 300 лева по-ниска от средната работна заплата за страната, а 30 процента от научните работници, специалисти с висше образование, получават работна заплата, равна на минималната, допълни тя.


В министерството има визия за отделен закон за Академията, което би позволило самостоятелно управление на средствата ѝ. Ако финансовият трансфер остане същия, институцията няма да е в добро състояние, обяви Василева, според която размерът на трансфера трябва да стане поне 25 млн. лева.

В Селскостопанска академия има 25 научни института и средната заплата за професорите във всички тези институти е 786 лева. За доцент е 700, за главен асистент е 615, асистент - 542, В понеделник беше публикуван държавният бюджет и от анализа, който направи нашият синдикат, се вижда, че няма и стотинка увеличение не само за Селскостопанска академия, но и за сектора като цяло, изтъкна Светла Василева.