Инж. Петър Абрашев бе преизбран за председател на ФСОГСДП

  • 1

Делегатите на VII-ят Конгрес на Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата промишленост (ФСОГСДП) към КНСБ преизбраха единодушно инж. Петър Абрашев за председател на Федерацията.

Конгресът се проведе на 23 и 24 март т.г. в хотел „”Рамада” в столицата и на него бе отчетена дейността на синдикалните структури за последните пет години. За заместник-председатели бяха избрани инж. Сашко Попов и инж.Константин Чолаков, а за изпълнителен секретар - Маргарита Христова. Новият управителен съвет ще се състои от 16 души, а финансово-контролната комисия - от 5. 

„През изминалите пет години станахме свидетели на редица промени в нашия сектор. За пореден път бе извършена реформа на горите, което ни изправи пред редица предизвикателства", заяви в словото си инж. Петър Абрашев. "За съжаление през този период възнагражденията на работещите в горското стопанство почти не претърпяха промени. И все пак, за разлика от много други сфери в родната икономика, при нас икономическата криза се усети най-осезаемо само в дървообработващата и мебелна промишленост.  Понастоящем можем да обобщим, че средната заплата на заетите в отрасъла е малко над 900 лв., като на много места имаме доста незаети работни места", каза той, като допълни, че сред бъдещите цели на федерацията е развитието на съвременна горска индустрия, в която важно място е отделено и на работещите в нея. 

Гости на събитието бяха Пламен Димитров – президент на КНСБ и представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на икономиката, представители на работодателски структури от горското стопанство, целулозно-хартиената и дървообработващата и мебелна промишлености. Делегатите на конгреса бяха поздравени от зам. министъра на земеделието и храните проф. Иван Палигоров, който благодари за диалогичността и експертността от страна на Федерацията и нейните структури в съвместната работа.

В своето слово пред конгреса доскорошния зам. министър на МЗХ доц. д-р Георги Костов поздрави присъстващите, като припомни, че всеки лев, вложен в горското стопанство се възвръща осемкратно.

Делегатите на Седмия конгрес на ФСОГСДП бяха поздравени и от представители на редица сродни синдикални структури, сред които Светла Василева – председател на ФНСЗ, Красимир Кръстев – председател на НФТ „Химия и индустрия”, Йордан Никленов – председател на ФНСС, Анелия Иванова – председател на НФЗГС при КТ „Подкрепа”.

Делегатите и гостите на конгреса бяха поздравени и от президента на КНСБ инж. Пламен Димитров. В речта си той акцентира върху увеличението на заплатите на работещите в сектора, като на няколко пъти им припомни колко е важно да бъдат граждански активни и да отстояват правата си задружно. По думите му през следващите години основната задача на КНСБ ще бъде свързана с нарастване на доходите. "Трябва всички да свикнем с мисълта, че спасението на икономиката ни е свързано с увеличението на доходите на трудещите се, на хората на труда. Искаме най-малко 100 лева увеличение на всички заплати", подчерта на няколко пъти лидерът на най-големия синдикат в България.