С концерти, спортни прояви и нов златен рудник миньорите отпразнуваха своя професионален празник. Честито, колеги!

  • mini_1
 

С концерти, спортни празници и откриването на нов минен комлекс, първи от десетилетия, миньорите отпразнуваха своя професионален празник.


Най-голямото въгледобивно дружество у нас „Мини Марица-изток” ЕАД отбеляза Деня на миньора с три концерта и спортни турнири.
На 16 август миньорите традиционно поднесоха цветя и венци пред паметника на небесния закрилник на миньорите Св. Иван Рилски в Раднево.
Масовият спорт е възродена традиция през последното десетилетие в „Мини Марица-изток“ ЕАД. Над 50 състезатели – мъже и жени, от управлението и трите рудника за открит въгледобив взеха участие в турнирите по бадминтон и тенис на маса в спортната зала на ММИ-Управление. Спортният празник по футбол и „теглене на въже” се проведе на стадион „Миньор” Раднево. В него участваха 45 състезатели.
В три последователни дни на сцената на Културния дом за празника на миньорите пяха Веселин Маринов, „Диана експрес” и оркестър Южни ритми с Тодор Кожухаров.В празничните концерти ще се изявиха още Танцов ансамбъл „Пловдив”, Спортен клуб „Импала”, Стара Загора, Балетна школа „Па де Кре” и Фолклорно-танцов ансамбъл „Гергьовден”, Раднево.

Председателят на миньорската федерация към КНСБ Валентин Вълчев се включи и в честванията на празника в „Елаците-Мед“ АД. Заедно с него там бяха министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Освен професионалния празник, минно-обогатителният комбинат отбеляза 44 години от създаването си и 20 години от присъединяването му към група "ГЕОХИМ".
Валентин Вълчев поздрави ръководството на компанията за прилагането на съвременни производствени технологии и използването на модерно оборудване в работния процес, за провеждането на социално-отговорна политика и за направените сериозни инвестиции в човешкия капитал. "Елаците-Мед" АД осигурява над 1800 работни места на хора от 8 общини,отбеляза министър Бисер Петков. Според него компанията е добър пример за прилагане на трудовото законодателство като осигурява здравословни и безопасни условия на труд, намаляващи рисковете от трудови инциденти и злополуки в трудната професия на миньора.
Българските ТЕЦ са ключов елемент от енергийната система и държавата ще положи всички усилия да ги запази. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на националното честване на Деня на миньора, организирана от ФНСМ – КНСБ, Българската минно-геоложка камара, Научно-техническият съюз по минно дело, геология и металургия.


За да се осигури дългосрочната перспектива пред българските ТЕЦ, "Български енергиен холдинг" ЕАД сключи договор с международна консултантска компания, която трябва да изготви оценка на адекватността на електроенергийната система и разработване на механизъм за капацитет, заяви още министър Петкова. Тя поясни, че анализът на адекватността на производството при различни сценарии на развитие на пазара е необходимо условие, за да бъде обоснована нуждата от въвеждането на механизъм за капацитет. След изготвянето на оценката, консултантът ще разработи и предложи механизъм за предоставяне на капацитетни услуги в съответствие с изискванията на променения Регламент за вътрешния пазар на електроенергия, който ще влезе в сила от началото на 2020 г.
По нейните думи, това изглежда оптимален вариант за България, в който мощностите, участващи в механизма за капацитет, ще могат да предоставят своите услуги на пазара за по-дълъг период. Механизмът за капацитет е признат от ЕК легитимен метод, чрез който държавите членки могат да гарантират сигурност на доставките. Това е една от разглежданите дългосрочни мерки за стабилизиране финансовото състояние на ТЕЦ "Марица-изток 2".

Министър Петкова поздрави участниците в националното честване на деня на миньора, както и всички, работещи в бранша, за техните усилия за утвърждаването на минната индустрия като модерна, съвременна база за цялата икономика. Тя отбеляза, че секторът се развива стабилно, като през миналата година са добити близо 31 млн. тона въглища, повече от 34 млн. тона метални полезни изкопаеми и около 13 млн. тона индустриални минерали и солна маса. Под формата на концесионни възнаграждения фирмите от отрасъла са внесли в бюджета близо 90 млн. лв.

Енергийният министър акцентира и върху ползотворното сътрудничество между държавата и професионалната общност, което е ключово условие за конкурентното развитие на сектора. Инкриминирането на незаконния добив на подземни богатства, както и защитата на въглищните ТЕЦ в контекста на новите европейски екологични изисквания са само част от примерите за това. "Отново в тясна взаимовръзка с представителите на сектора се подготвя и законодателна промяна, която да осигури възможност за продължаване на концесионните договори до 50 години", допълни министър Петкова. По нейните думи, това ще увеличи интереса на инвеститорите и ще подпомогне устойчивото развитие на бранша.

Най-големият подарък за миньорите и икономиката на България беше откриването на първия нов рудник от 40 години - “Ада Тепе” край Крумовград. КНСБ бе представена от вицепрезидента Пламен Нанков и националният секретар Огнян Атанасов.
От находището ще бъдат добивани между 80 и 85 хиляди тройунции злато годишно. Инвестицията на канадската компания “Дънди Прешъс Метълс” в рудника е на стойност 280 млн. лв., а правата на компанията за концесия са за следващите осем години. “Средната заплата в компанията достига до 2100 лв. Служителите, които работят на терен, са 279, от тях 90% са местни”, съобщи Илия Гърков, вицепрезидент на “Дънди Прешъс Метълс”. Към рудника е изградено интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци, прави се и ежедневен мониторинг на околната среда в региона – на реката и на фините прахови частици, увериха от компанията.

“Желая ви още по-големи заплати”, обърна се премиерът Бойко Борисов към работниците на “Дънди Прешъс Металс”. И допълни, че в предприятието средната заплата ще стане 2700 лв. през 2020 г. След концесията има два сценария за рудника – проучване в радиус от 50 километра, ако не се открие нищо в периметъра, мината ще се закрие и районът ще се рекултивира, допълни Илия Гърков от “Дънди Прешъс Метълс”. “България е чудесна страна за инвестиции, заради множество фактори, и доказателство за това е успехът, който бележим с нашата мина в Челопеч и рудника “Ада Тепе”, коментира Рик Хаус, президент на “Дънди Прешъс Метал” по време на откриването. По думите му „Дънди“ е успяла да привлече 50 души да се върнат от чужбина, за да работят в града. Според него служителите в рудника доста бързо се учат да работят с новите технологии в мината. “Този път беше дълъг и нелек, но местната общност и бизнеса откриха своите допирни точки”, коментира Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, която също уважи откриването.