Енергийният министър: Няма да има съкращения в Мини „Марица Изток“

  

  • site

Няма да има съкращения в Мини „Марица Изток“ поне до 2020 година. Това обяви вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и и енергийните федерации, част от Конфедерацията.
В срещата участваха председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите Валентин Вълчев, Георги Петров – лидер на федерацията на енергетиците, Божидар Митев от Независимата синдикална федерация на енергетиците, Наско Митев – лидер на синдикалната организация на КНСБ в Мини „Марица Изток“.


На срещата присъстваха и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, както и енергийните федерации, част от другия национално представителен синдикат.
Изказването на Петкова бе в отговор на въпрос на Наско Митев от синдикалната организация на КНСБ в мините, който постави остро въпроса ще има ли съкратени миньори, както се говори в региона.
И през тази година ще се намери финансовата схема за плащане на емисиите, дължими от ТЕЦ „Марица Изток“ 2, въпреки завишената им цена. Това ще позволи на централата да продължи нормално работа и заявките към мините. Заради очакваната стабилизация поне през следващата и началото на 2020 година няма да има съкратени миньори, обеща енергийният министър.

Тя беше категорична, че няма да се стигне до закриване или спиране на ТЕЦ-а. Енергийната система на страната не може да издържи без тази голяма енергийна мощност, заплашена е националната сигурност, затова не можем да позволим тя да спре да работи, отсече Теменужка Петкова.
Правителството вече преговаря с Европейската комисия за различни мерки за спасяване на една от най-големите ни енергийни мощности.
Целта е да се намери дългосрочно спасение на ТЕЦ „Марица Изток“, обяви министър Петкова. Тя изрази увереност, че до края на ноември ще бъде налице дерогацията за енергийния гигант и тя ще бъде безсрочна. Това ще даде нужната глътка въздух, за да се търси спасение, посочи още министъра.

В същото време тя изтъкна и напрежението в Европейския съюз по повод преминаването към ниско въглеродна икономика. Целта е постепенно да се достигне ниво от 32 на сто възобновяеми източници. Не само България, а и Европейския съюз не е готов за такъв рязък скок, преходът трябва да бъде плавен, заяви Теменужка Петкова.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров, от своя страна, изтъкна напрежението в региона и липсата на яснота за бъдещето на енергийния комплекс „Марица Изток“. Президентът отново настоя за спешното приемане на енергийна стратегия до 2050 година и получи уверения, че скоро тя ще бъде обсъдена със социалните партньори.
Според Пламен Димитров в подхода си за спасяване на големите енергийни мощности България трябва да ползва чуждия опит и посочи този на Полша, където отделни региони от консуматори са се превърнали в производители на енергия, което е намалило напрежението върху енергийната система.