Миньорите в „Мини Марица Изток“ получиха своите 100 лв. към заплатите

  • Mini-Marica-iztok

Миньорите в „Мини Марица Изток“ ЕАД ще получат своите  100 лв. към заплатите. Синдикалната организация в мината договори увеличение на фонд „Работна заплата“ с 10 на сто. Скокът ще бъде разделен на две – 5 на сто от четвъртото тримесечие на 2017 г. и още 5 на сто от началото на 2018 година. На практика това представлява ръст от поне 100 лв. за ниските заплати, но за някои длъжности достига и надминава 200 лв.
Първоначалното предложение на ръководството на фирмата беше за 5% увеличение. По-големият ръст обаче бе договорен с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и с участието на президента на КНСБ Пламен Димитров и председателят на миньорската федерация Валентин Вълчев.


Въпреки трудностите, заплатите в минната промишленост трябва да се увеличават, както навсякъде в страната, заяви в коментар Пламен Димитров. По думите му миньорите имат право и трябва да получат своите поне 100 лв. върху заплатата, които синдикатът иска за всеки един работещ българин.
Той припомни, че това е и едно от исканията на протеста на КНСБ, проведен на 27 октомври 2017 година.
Това не е единственото предприятие в минно-добивната промишленост, където се вдигат заплатите.

Положителен пример за увеличаване на възнагражденията е „Каолин“, където заплатите нараснаха с 10 до 16 на сто, в зависимост от длъжността. Мярката отново е договорена със синдикатите.
В „Асарел Медет“ увеличението е с 5 на сто, което означава поне 100 лв. на работник.
За сравнение през миналата година средната заплата на работещите в сектора е нараснала с 2 на сто, достигайки 16 527 лв. годишно. Това е с близо 5 000 лв. над средното за страната, което е 11 534 лв., отчетоха преди месец от минната камара.
В минно-добивната промишленост работят 22 342 души.