Синдикат на охранителите се присъединява към КНСБ

  • ohraniteli 2


Национален браншови синдикат на охранителите е най-новият член на Конфедерацията на независимите синдикати в България. Сдружението бе учредено в петък. Председател на най-младата синдикална структура ще бъде Евгения Масларска.

Частната охранителна дейност е сред най-големите сектори в българската икономика. В страната има регистрирани около 1800 фирми, в които са заети близо 70 000 души. По неофициални данни обаче в сивия сектор работят поне още толкова компании, а заетите са близо 200 000 души. Всеизвестно е, че тези хора са оставени на минимални, а в някои случаи и под минималните заплати.
Проучвания сочат, че не е рядка практика заплата от 300-350 лв., без да се плащат осигуровки или други социални придобивки. Само за сравнение средната заплата за този бранш в Австрия е 1600 евро, в Белгия – 2400 евро, а дори в съседна Босна и Херцеговина е 480 долара.


Работното време е огромно бреме за работещите в сектора. Често се дават 24 часови смени без да се дава нужната почивка след това. Пак за сравнение – в Белгия дежурствата са ограничени до 12 часа при не повече от 54 часа седмична натовареност. Институциите от своя страна продължават масово да спестяват средства и да не осигуряват необходимата сигурност. Дори днес, когато страната е разтърсена от икономическата криза, и, естествено, престъпността се активизира, тези спестени средства за сигурност водят до опасно пренебрегване на качеството и професионализма за сметка на ниските цени, които институциите заплащат на охранителните компании.

В охранителната дейност е налице сериозно застаряване на състава. Наеманият персонал е основно пенсионери или студенти, които не са обучени за съответната дейност. Затова качеството на услугата „сигурност“ често е спорно, особено, когато се предлага от нелицензирани фирми от „сивия сектор“.

Добре дошли в семейството на най-големия синдикат, заяви при учредяването на новата структура президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Няма по-голяма организация от КНСБ, нито една партия или обществена организация няма нашата членска маса от 300 000 души, които ще застанат зад вас, когато имате проблем, който трябва да бъде решен“, заяви Пламен Димитров.