Секторен анализ: Производителността на труда в енергетиката е 4,5 пъти по-висока от средната за икономиката

  

  • IMG_5020

Производителността на труда в енергийния сектор е с 4,5 пъти по-висока от средната общо за икономиката и с почти същото равнище по-висока от тази в сектор „Индустрия“. Това показва „Анализ на социалния диалог и колективното трудово договаряне в сектор „Енергетика – Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, изготвен от Национална федерация на енергетиците – КНСБ. Той бе представен днес на форум, в който взеха участие президентът на КНСБ Пламен Димитров, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на федерацията Георги Петров, главният оперативен директор на ЧЕЗ и член на управителния съвет на Българската браншова камара на енергетиците Душан Рибан и др.

Димитров представи някои от данните в анализа, който обхваща 2010-2018/2019 г. Средната брутна заплата в страната за този период има 87% ръст, докато в енергийния сектор той е 36,6%. Това развенчава мита, че енергетиката е най-скъпо платеният, каза Димитров и подчерта, че въпреки това на браншово ниво има много добри договорености и практики – минималното стартово заплащане за работещите без професионална квалификация е 1,2% от минималната работна заплата, а за специалистите коефициентът е 1,5 на сто.  

Високо е и покритието с колективни трудови договори - над 60 процента от всички наети в сектора са обхванати от КТД на ниво предприятие или браншови договор. За България средното ниво, за което и Европейската комисия ни предупреждава, е 30%, а в някои сектори и под 20 на сто, подчерта Димитров.

5 млрд. лв. дефицит в енергетиката

  • 6194294

В енергетиката се е натрупал дефицит от 5 млрд. лева. Това каза председателят на Националната федерация на енергетиците към КНСБ Георги Петров по време на журналистическия семинар "Жизненият стандарт - във фокуса на медиите" в Белчински бани. Той посочи, че в Националната електрическа компания /НЕК/ натрупаният дефицит до миналата година е 4 млрд. лева. "Сега е париран на едно ниво, но той не намалява значително", добави Георги Петров. Той допълни, че заради високата цена на емисиите натрупаният дефицит към края на миналата година в "ТЕЦ Марица изток 2" е 1 млрд.лева.

АЕЦ Козлодуй триумфира на Шестнадесетата спартакиада на енергетиците в България

  • 1Zakrivane-

АЕЦ Козлодуй спечели трофея в комплексното класиране на шестнадесетата спартакиада на енергетиците в България с международно участие. Събитието събра над 750 спортисти, обединени в 13 отбора от 12 до 16 септември в курортен комплекс „Албена“. И тази година енергетиците показаха хъс за победа в 16 вида спорт - мини футбол, волейбол, плажен волейбол, тенис на маса, шахмат, бридж, тенис на корт, дартс, теглене на въже, плуване, стрийтбол, лека атлетика, стрелба, бадминтон,спортна табла и петанк.

Пламен Димитров към българските енергетици: Вие можете да победите и най-жестоката зима

  • energy 2

Президентът на КНСБ Пламен Димитров поздрави енергетиците с професионалния им празник. Ето и текста на телеграмата:

Скъпи  наши братя, енергетици!

НФЕ – КНСБ: Междуфирмената задлъжнялост в енергетиката е на критично равнище

  • 001NFE

„Критичното състояние на междуфирмената задлъжнялост в енергетиката в размер на близо 4 милиарда лева не може да се преодолее само с търсене на резерви в сектора. Натрупването на дефицити в системата на енергетиката продължава и в момента.“ Това посочи председателят на  Националната федерация на енергетиците (НФЕ) – КНСБ Георги Петров по време на откриването на кръглата маса на тема „Енергетиката на България – проблеми, предложения/инициативи, търсене на решения“, която се проведе на 26 февруари 2015 г. в КНСБ.

Българската индустрия ще тръгне нагоре само със стабилна енергетика

Glavna_forum_energetika

Днес, 23.07.2014 год., в централата на КНСБ се състоя форум във връзка с инициирания от Конфедерацията национален проект за възраждане на индустрията в България. На него бе дискутирана секторната разработка „Възраждане на индустрията в България - анализ на сектор Енергетика”, изготвен от Национална федерация на енергетиците (НФЕ). Във форума участваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентите д-р Иван Кокалов и Николай Ненков,  Георги Петров – председател на НФЕ, Иван Айолов – заместник-министър на икономиката и енергетиката, Милена Янузова – директор дирекция „Контрол и информация” – Агенция за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), както и председатели на синдикални организации.

Национална федерация на енергетиците е вече на 20 години

  • IMG_1413.

На 19 април 2012 г. се проведе Петият конгрес на Национална федерация на енергетиците (НФЕ) в хотел „Царско село” в София. На него присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентите Валентин Никифоров и Николай Ненков, председатели на синдикални федерации, изпълнителният секретар Пламен Нанков, социални партньори, колеги от Франция, Сърбия, Македония и други.

Среща на ръководствата на КНСБ и Национална федерация на енергетиците

  • IMG_9911

Провеждат се срещите на Президента на КНСБ Пламен Димитров и ръководството на Конфедерацията с ръководните екипи на основни синдикални федерации, на които се обсъждат социално-икономическата ситуация в страната и действията на КНСБ през 2011 г.
На 18. ноември се проведе срещата на президента на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидента Валентин Никифоров с ръководството на Национална федерация на енергетиците-КНСБ, с председател Георги Петров. В срещата участваха и зам.-председателят на НФЕ Елка Арнаудова, зам.-председателят на НФЕ и председател на СО в ТЕЦ „Марица Изток 2” Христо Дяков, председателят на Синдиката на атомните енергетици Альоша Първанов и др.

Национална федерация на енергетиците - КНСБ - Сряда, 7-4-2007

Становище относно данъчната тежест на социалните разходи и Наредба за образуване средствата за работна заплата в дружествата с над 50 на сто държавно или общинско участие в капитала...